Nicolas Sarkozy: „Un stat evreu nu are nici o semnificaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat referitor la cerinţa Israelului de a fi recunoscut ca stat evreu, că „un stat evreu nu are nici o semnificaţie, pentru că un stat nu este evreu sau catholic".

În cadrul unui interviu acordat AFP şi altor două posturi de radio ale comunităţii evreieşti din Franţa, Radio J şi RCJ, Sarkozy a spus: „Stat evreu, nu ştiu ce vrea să însemne asta". A vorbi despre un „stat al poporului evreu este deja mai interesant".

„Eu apăr ideea cu două state naţiune. Un stat evreu nu are nici o semnificaţie, pentru că un stat nu este evreu sau catolic. Statul poporului evreu, este o discuţie pe care o putem avea, dar stat evreu nu are nici un sens", a insistat el.

La 18 iulie, ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a criticat noţiunea de „stat evreu", în cursul unei reuniuni ministeriale a Uniunii Europene la Bruxelles, cu privire la o eventuală relansare a procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Între alte probleme întâmpinate de acest proces, Juppe a citat „în particular menţiunea unui stat evreu". „Din câte ştiu, astăzi în Israel există evrei, dar şi arabi", a declarat atunci şeful diplomaţiei franceze.

Ulterior, Consiliul Reprezentativ al Instituţiilor evreieşti din Franţa (CRIF) şi-a exprimat uimirea faţă de declaraţiile lui Juppe şi a amintit că, „într-o rezoluţie din 1947, Adunarea Generală a ONU a votat în favoarea existenţei unui stat evreu şi a unui stat arab".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite