Nicolas Sarkozy: „Sunt calomniat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La postul de televiziune France 2, liderul francez l-a luat pe „nu” în braţe şi l-a apărat pe ministrul Muncii. Afectat de scandalul care o vizează pe moştenitoarea grupului L’Oréal, Liliane Bettencourt, preşedintele Franţei încearcă să „fardeze“ efectele crizei politice.

Aflat la cel mai scăzut nivel (33%) în sondaje de când a câştigat alegerile prezidenţiale în 2007, Sarkozy şi-a exprimat în mod public poziţia, într-un interviu ce a durat mai bine de o oră, la postul de televiziune France 2. Pentru prima dată de la izbucnirea scandalului politico-financiar legat de ­Liliane Bettencourt, el a negat cu fermitate că ar fi primit bani de la cea mai bogată femeie din Franţa, aşa cum au afirmat unele publicaţii franceze.

Citiţi şi:

Afacerea Bettencourt îl face KO pe Sarkozy
Sarkozy a primit „plicul" de la L'Oréal?

În acelaşi timp, el i-a luat apărarea ministrului Muncii, Eric Woerth, despre care a spus că „este un bărbat foarte onest, care a îndurat calomnia şi minciuna timp de trei săptămâni". Woerth a fost acuzat de conflict de interese în domeniul fiscal, dar şi de finanţarea politică ilegală a campaniei lui Sarkozy, în cadrul unor afaceri având-o ca protagonistă pe Liliane Bettencourt, 87 de ani. În timpul cât Eric ­Woerth a fost ministru de Finanţe (mai 2007-iunie 2009), soţia lui, Florence, a administrat o parte din averea enormă a moştenitoarei grupului L'Oreal.

„Plicuri" pentru Sarkozy

Foarte combativ pe toată durata interviului, liderul de la Elysée a încercat să minimalizeze totodată impactul negativ lăsat de acuzaţiile recente ale fostei contabile a Lilianei Bettencourt, Claire Thibault. Aceasta a afirmat că, în primăvara lui 2007, Eric Woerth, care pe atunci se ocupa de finanţarea campaniei electorale a lui Sarkozy, ar fi luat un plic cu 150.000 de euro din partea Lilianei ­Bettencourt (o „donaţie" pentru cel care avea să devină preşedintele Franţei).

În replică, „Sarko" a spus că acuzaţiile conform cărora ar fi primit „donaţii ilegale" din partea moştenitoarei imperiului L'Oréal fac parte dintr-o campanie ce vizează compromiterea reputaţiei sale şi îngreunarea punerii în practică a contestatei reforme a pensiilor. „Am fost descris ca fiind o persoană care timp de 20 de ani a mers acasă la doamna ­Bettencourt pentru a ridica plicuri. Este ruşinos", a mai afirmat Sarkozy pe France 2.

Încrederea francezilor în şeful statului a scăzut dramatic după ce acesta a prezentat reforma pensiilor (care include ridicarea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani) ca pe una dintre măsurile-cheie prin care Cabinetul premierului Fillon intenţionează să reducă deficitul bugetar în următorii trei ani. Nemulţumiţi şi revoltaţi, milioane de francezi au ieşit în stradă în ultimele luni pentru a protesta faţă de prevederile noii legi.

Woerth nu mai e trezorier

Ieri, la nici 24 de ore de la interviul lui Sarkozy, ministrul Muncii Eric Woerth şi totodată trezorier al formaţiunii politice de dreapta UMP, aflată la guvernare, şi-a anunţat demisia din acest ultim post, pentru a pune capăt polemicilor referitoare la cumulul de funcţii. De ­altfel, Sarkozy a menţionat, în cadrul interviului, că l-a sfătuit pe Woerth să renunţe la funcţiile sale din cadrul partidului majoritar. Ceea ce, exact ca un soldat ascultător, Woerth a şi făcut.

Percheziţii ale poliţiei

Cu doar câteva ore înainte de apariţia lui Sarkozy la postul de televiziune France 2, o echipă a Poliţiei franceze a percheziţionat apartamentul din Paris al fotografului François-Marie Banier, un apropiat al Lilianei Bettencourt şi unul dintre protagoniştii recentului scandal.

De asemenea, a fost percheziţionată şi reşedinţa acesteia de la Neuilly-sur-Seine. Françoise, fiica moştenitoarei L'Oréal, îl acuză pe fotograf că a profitat de fragilitatea mentală a mamei sale pentru a avea acces la averea ei, estimată la 17 miliarde de euro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite