Nicolas Sarkozy, în prima vizită oficială la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele teme de discuţii sunt Kosovo şi Iranul, subiecte faţă de care Rusia şi Franţa au politici divergente Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a sosit ieri la Moscova pentru

Principalele teme de discuţii sunt Kosovo şi Iranul, subiecte faţă de care Rusia şi Franţa au politici divergente

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a sosit ieri la Moscova pentru o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin. Analiştii anticipează că întrevederea "ar putea ieşi cu scântei", atât din cauza poziţiilor divergente privind subiecte precum Kosovo sau Iranul, dar şi ca urmare a atacurilor recente ale lui Sarkozy la adresa Rusiei.

Este prima vizită la Moscova a lui Nicolas Sarkozy în calitate de preşedinte al Franţei. Recent, el a atacat Rusia pe tema nerespectării drepturilor omului şi a acuzat-o că îşi foloseşte resursele naturale pentru a-şi şantaja vecinii europeni.

Într-o recentă vizită în Bulgaria, Sarkozy a declarat că Rusia "complică problemele mondiale", spunând că "ar putea să înţeleagă că ţările mari au nu numai drepturi, ci şi responsabilităţi".

În plus, apropierea de Washington a noii politici franceze generează o atmosferă tensionată cu Moscova, transmite AFP.

Cei doi lideri au luat cina aseară la locuinţa de vacanţă a lui Putin de lângă Moscova. Cea mai importantă dintre problemele luate în discuţie este independenţa provinciei sârbe Kosovo, care beneficiază de sprijinul Franţei, dar căreia Moscova i se opune hotărât.

Iranul este un alt subiect controversat, Rusia nefiind dornică de a susţine SUA, Franţa şi alte ţări care doresc noi sancţiuni la adresa Teheranului, pentru a-i forţa să oprească activităţile nucleare.

Sarkozy va avea astăzi o întâlnire cu studenţii ruşi, în cadrul căreia este de aşteptat să ridice problema drepturilor omului, în contextul împlinirii unui an de la uciderea jurnalistei Anna Politkovskaya, care a expus atrocităţile din Cecenia.

Scopul este "de a pune bazele unei noi relaţii"

Scopul declarat al preşedintelui francez este acela "de a pune bazele unei noi relaţii" cu Rusia. Cel al Kremlinului este, potrivit unui oficial anonim citat în ediţia de ieri a cotidianului guvernamental "Rossiyskaya Gazeta", "de a clarifica poziţia Franţei în legătură cu mai multe probleme globale importante, având în vedere declaraţiile contradictorii făcute de oficiali francezi".

Sarkozy şi Putin - care s-au întâlnit pentru prima dată în iunie, la summitul G8 de la Heiligendamm (Germania), au surprins jurnaliştii prin familiaritatea şi atitudinea relaxată pe care au arătat-o. Veselia preşedintelui francez după întâlnirea cu Vladimir Putin la summitul G8 a fost interpretată drept având origini bahice.

Sarkozy a declarat presei franceze că Putin pare "un om calm şi deştept, cu care se poate discuta uşor". Unii dintre analiştii politici au fost surprinşi, deoarece, după venirea la putere a lui Sarkozy, era anticipată o întoarcere la vremea Războiului Rece.

Aceasta din cauza atitudinii pro-Washington a noului lider şi distanţării de politica predecesorului său, Jacques Chirac, care a fost principalul susţinător al Moscovei în Europa timp de mulţi ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite