Nicholas Sarkozy încearcă să înduplece Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez s-a dus la Varşovia pentru a-i convinge pe fraţii Kaczynski să nu blocheze tratatul UE Sarkozy a fost întâmpinat de garda de onoare şi de fanfara militară în faţa

Preşedintele francez s-a dus la Varşovia pentru a-i convinge pe fraţii Kaczynski să nu blocheze tratatul UE

Sarkozy a fost întâmpinat de garda de onoare şi de fanfara militară în faţa palatului prezidenţial din centrul Varşoviei. În ultima vreme, Polonia s-a remarcat drept cel mai mare obstacol în calea ajungerii la un compromis privind tratatul care să înlocuiască eşuata Constituţie europeană.

Varşovia ameninţă cu blocarea tratatului, fiind nemulţumită de prevederile privind dreptul de vot, despre care oficialii polonezi spun că dezavantajează ţările mici şi mijlocii.

În discuţiile cu preşedintele Lech Kaczynski şi cu premierul Jaroslaw Kaczynski, Sarkozy a avut un atu în faptul că imaginea sa în Polonia este mai bună decât a predecesorului său Jacques Chirac, un critic vehement al sprijinului acordat de Varşovia acţiunilor SUA în Irak.

"Polonia caută un compromis, privind solicitarea sa de a discuta pe baza noului tratat şi vrea să evite izolarea", a declarat ieri preşedintele Lech Kaczynski, în timpul vizitei omologului francez. Mai puţin diplomat, premierul Jaroslaw Kaczynski a declarat presei poloneze că "mai bine moare" decât să cedeze. Într-un interviu publicat de cotidianul "Gazeta Wyborcza", înaintea vizitei, Sarkozy a spus că Polonia "este obligată să coopereze şi că nu poate bloca UE". "Dacă fiecare dintre noi dă dovadă de intransigenţă totală, atunci întrebarea este: ce mai căutăm împreună?", a spus preşedintele francez.

Sarkozy nu este primul care încearcă să îi înduplece pe fraţii Kaczynski. El calcă pe urmele premierilor italian, suedez, austriac şi eston, care s-au întâlnit recent cu liderii polonezi.

Balet diplomatic

Întâlnirile diplomatice vor continua săptămâna viitoare cu vizita la Varşovia a premierului spaniol Jose Rodriguez Zapatero şi cu întâlnirea de sâmbătă, dintre Jaroslaw Kaczynski şi cancelarul german Angela Merkel.

Ieri, Merkel a declarat că deocamdată nu se întrevede un acord, deşi a mai rămas numai o săptămână până la summitul UE din 21-22 iunie care va discuta această chestiune.

Tratatul constituţional a fost ratificat de 18 ţări, dintre care două - Spania şi Luxemburg - prin referendumuri. El a fost însă respins prin referendumuri de Franţa şi Olanda. Ţările care au anulat sau amânat procedurile de ratificare sunt: Polonia, Marea Britanie, Cehia, Suedia, Danemarca, Irlanda şi Portugalia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite