Revista „Newsweek“ a fost vândută pe un dolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărătorul, un magnat al echipamentelor audio, va prelua şi datoriile revistei, confruntată de ani buni cu dificultăţi financiare. Anul trecut, pierderile săptămânalului american s-au ridicat la 28 de milioane de dolari, iar publicitatea a scăzut cu 9,6 procente.

Omul de afaceri Sidney Harman (91 de ani) va prelua prestigioasa revistă americană „Newsweek" pentru suma simbolică de un dolar, potrivit presei americane. În schimb, Harman va suporta pierderile revistei americane, deţinute din 1961 de grupul de presă Washington Post Company. Sidney, soţul unei influente parlamentare din California, democrata Jane Harman, a promis că nu va face schimbări prea mari în ceea ce priveşte redacţia şi a precizat că nu preia revista săptămânală pentru a face profit.

Citiţi şi:

FOTO Vedetele care „ucid“ revistele / Cine vinde şi cine nu vinde în România

 „Newsweek" are 254 de angajaţi, la care se adaugă 83 de corespondenţi străini şi 42 de angajaţi ai diviziei digitale. Editorul Jon Meacham va părăsi revista după ce vor fi încheiate toate formalităţile de preluare. „Newsweek este o comoară naţională", a precizat viitorul proprietar, adăugând că nu va conduce revista „cu o mână de fier".

Pierderi pe linie

În primele şase luni ale anului, numărul paginilor de publicitate a scăzut cu 9,6%, faţă de o creştere de 0,4% la rivala „Time" şi 5,7% la „The New Yorker". În 2009, pierderile s-au ridicat la 28 de milioane de dolari, iar veniturile au scăzut cu 100 de milioane de dolari faţă de 2007.

Anul trecut, conducerea a încercat o relansare prin repoziţionarea pe targetul ocupat de „The New Yorker" şi „The Economist". Strategia a reprezentat însă un eşec, veniturile din publicitate scăzând drastic. Tirajul a scăzut şi el, de la 2,6 milioane la 1,5 milioane de exemplare. În 2003 tirajul depăşea patru milioane de exemplare, notează „Financial Times".

Afacerea Lewinsky

În 1997, reporterul Michael Isikoff intra în posesia unor informaţii referitoare la relaţia preşedintelui Bill Clinton cu o stagiară de la Casa Albă, Monica Lewinsky. Editorii săi au refuzat să publice ştirea, care a apărut în cele din urmă pe site-ul drudgereport.com.

„Viaţa începe la 90 de ani"

Acesta este titlul unui discurs susţinut de Harman în 2008, la Universitatea Carolina de Sud. Cunoscut pentru vitalitatea sa uimitoare, omul de afaceri susţine că o moşteneşte pe mama sa, care „a murit prematur la 98 de ani", notează „Forbes".

Sidney Harman, un pionier în industria echipamentelor electronice, a inventat, împreună cu Bernard Kardon, receptorul audio integrat, în 1953. În timpul administraţiei Carter a fost adjunctul secretarului Comerţului şi şi-a vândut afacerea pentru a nu intra în conflict de interese.

A cumpărat-o înapoi şi a condus-o până la retragerea din 2008. Acum îşi ocupă timpul cu prelegeri la Universitatea Carolina de Sud şi cu partide de golf.

Jurnalism de investigaţii

Sidney Harman (foto) se gândeşte deja la relansarea revistei, dorind să pună accentul de jurnalismul de investigaţie, „o specie" tot mai rară în presa din întreaga lume. Omul de afaceri este dispus „să-i acorde" revistei mai mulţi ani pentru a-şi reveni din cădere.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite