UPDATE Atacul de la New York a fost comis de un bărbat concediat recent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat concediat relativ recent şi-a ucis un fost şef vineri în stradă, în apropiere de Empire State Building, la New York, după care a fost ucis de poliţie, în urma unui schimb de focuri care s-a soldat cu nouă răniţi în acest cartier intens frecventat de turişti, relatează AFP.

UPDATE Un bărbat concediat relativ recent şi-a ucis un fost şef vineri în stradă, în apropiere de Empire State Building, la New York, după care a fost ucis de poliţie, în urma unui schimb de focuri care s-a soldat cu nouă răniţi în acest cartier intens frecventat de turişti, relatează AFP.

Primarul din New York Michael Bloomberg, care a anunţat acest bilanţ într-o conferinţă de presă alături de şeful poliţiei Ray Kelly, a calificat incidentul drept o "teribilă tragedie" şi a precizat că bărbatul, în vârstă de 58 de ani, identificat ca Jeffrey Johnson, a fost "concediat în urmă cu aproximativ un an".

Imediat după ora locală 9.00 (16.00, ora României), acest "angajat nemulţumit (...) a tras în trei rânduri asupra unui fost coleg şi l-a ucis", a precizat Ray Kelly, adăugând că victima, în vârstă de 41 de ani, fostul şef al lui Jeffrey Johnson, a fost împuşcată în cap.

"Nu are nimic a face cu terorismul", a insistat Bloomberg, într-un oraş marcat pentru totodeauna de atacurile teroriste de la 11 septembrie.
Atacatorul, înarmat cu un pistol de calibrul .45, a fost urmărit ulterior de către doi poliţişti, alertaţi de un pieton.

Potrivit comisarului Kelly, când a văzut că aceştia se apropie, bărbatul a scos arma semiautomată "şi a tras asupra poliţiştilor, care au ripostat şi l-au ucis".
Bloomberg a mai declarat că unele dintre persoanele rănite "poate au fost (atinse) în mod accidental de către poliţişti".

El a denunţat, aşa cum o face în mod frecvent, "îngrozitorul număr de arme" aflat în circulaţie în Statele Unite.

Primarul New Yorkului, pentru controlul armelor

Primarul din New York este un susţinător al controlului armelor de foc, iar legile din oraş sunt deosebit de stricte.

El a fost printre primii politicieni care au reacţionat faţă de atacul de la Aurora (Colorado), soldat cu 12 morţi, la sfârşitul lui iulie, când un bărbat a deschis focul într-un cinematograf.

"New York-ul este, aşa cum ştiţi, cel mai sigur mare oraş din ţară (...), dar nu suntem feriţi de problema naţională a violenţei armate", şi-a exprimat el regretul.

Empire State Building este una dintre cele mai vizitate atracţii turistice din New York. La intrarea în acest zgârie-nori, turiştii formează cozi lungi de aşteptare pentru a admira oraşul de pe clădire.

Atacul armat, comis pe stradă la o oră la care zeci de mii de newyorkezi merg la serviciu, a provocat o imensă emoţie şi blocaje rutiere vaste.

"Mi-a fost frică, tremuram. Dar am avut noroc", a povestit la faţa locului Rebecca Fox, o martoră, pentru AFP.

"Am văzut o femeie plină de sânge. Altă femeie a fost evacuată cu ambulanţa", a adăugat ea.
"Bărbatul care a tras era întins pe jos", a continuat martora, adăugând că pe trotuar erau, de asemenea, pete de sânge.

Sectorul, pe 5th Avenue, în dreptul străzilor 33 şi 34, a rămas închis circulaţiei rutiere câteva ore, iar unii turişti erau uluiţi.

"Nu îmi vine să cred că s-a putut întâmpla aşa ceva aici, în faţa Empire State Building", în centrul Manhattanului, a declarat pentru AFP un turist venezuelean, Thernan Losada, în vârstă de 30 de ani, venit la New York împreună cu familia.

Al patrulea atac armat într-o lună

Un grup care luptă împotriva violenţei produse de arme de foc, "Violence Policy Center" (VPC), a subliniat că incidentul de la New York este "al patrulea atac armat în mai puţin de o lună" în Statele Unite, după cele de la Aurora şi Oak Creek (Wisconsin, nord), la începutul lui august.

Un bărbat înarmat a ucis zece persoane într-un templu sikh. Alt atac armat s-a soldat cu trei morţi în oraşul texan College Station, la jumătatea lui august.

"A sosit momentul ca industria armamentului să fie reglementată", a subliniat VPC.

"Americanii au dreptul să se simtă în securitate în spaţiul public, în cinematografe, în locurile lor de cult sau atunci când merg pe stradă", a insistat grupul.

În 1997, Empire State Building a fost deja teatrul unei drame, în care şase persoane au fost rănite, iar alta a fost ucisă de către un bărbat pe platforma de observaţie a acestui zgârie-nori. Ulterior, atacatorul a întors arma împotriva sa.

UPDATE  Presa locală a anunţat un bilanţ care varia între opt şi zece răniţi. Un pieton a fost ucis, potrivit postului de televiziune NY1. „Din câte ştiu, există un mort şi şase civili răniţi", a declarat un poliţist, la locul atacului, pentru AFP.

Opt oameni au fost împuşcaţi, iar doi dintre ei au murit, relatează CNN. Unul dintre cei doi morţi este chiar atacatorul. Potrivit poliţiei, acesta a scos o armă de calibru mare şi a împuşcat în cap una dintre victime, după care un bodyguard a încercat să-l imobilizeze.

Mass-media locală transmite că împuşcăturile au fost auzite înainte de ora locală 09.00 (16.00 ora României). Potrivit Associated Press, atacatorul este mort.

Nu se cunoaşte exact numărul răniţilor sau starea acestora. Incidentul nu pare a fi provocat de un terorist, potrivit poliţiei.

La faţa locului se află un număr mare de poliţişti.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite