“New York Times” interzis în China după ce a dezvăluit averea familiei premierului Wen Jiabao

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a ripostat dur după ce cotidianul american "New York Times" a scris că rudele premierului Wen Jiabao au acumulat o avere de cel puțin 2,7 miliarde de dolari, în timpul mandatului său.

Website-ul ziarului american a fost interzis în China, iar Partidul Comunist acuză ziariștii că au scopuri ascunse.

Articolul afirmă că rudele lui Wen, văzut drept fața umană a regimului chinez, au devenit extrem de bogate de la accederea la putere a acestuia. Dar, în multe cazuri, averile lor sunt greu de determinat din cauza multiplelor parteneriate și vehicule de investiții care implică prieteni, colegi sau parteneri de afaceri, arată un articol detaliat din „New Yprk Times", bazat pe o cercetare amănunțită a datelor companiilor și diferitelor autorități de reglementare.

O singură investiție făcută acum cinci ani de mama premierului, în vârstă de 90 de ani, Yang Zhiun - profesoară pensionară - are o vloare de 120 de milioane de dolari, potrivit „New York Times". Cotidianul susține că nu e clar dacă femeia știe de investițiile făcute în numele ei.

Aceste informații pun într-o lumină proastă Partidul Comunist Chinez și pe Wen însuși, care provine dintr-o familie modestă și e văzut drept un lider al poporului. Aceasta este ultima dintr-un șir de dezvăluiri privind averea acumulată de oamenii din jurul liderilor comuniști.

Un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe a declarat că aceste informații "pătează numele Chinei și au motive ascunse". Cenzorii au blocat website-ul în chineză al publicației americane și parțial și pe cel în engleză și au interzis căutarea pe microbloguri a cuvintelor „New York Times", atât în engleză cât și în chineză.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite