Neveste la 12 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al ONU arată că în lume există peste 60 de milioane de fetiţe căsătorite împotriva voinţei lor la vârste extrem de fragede Numărul mireselor-copile, provenite în special

Un raport al ONU arată că în lume există peste 60 de milioane de fetiţe căsătorite împotriva voinţei lor la vârste extrem de fragede

Numărul mireselor-copile, provenite în special din ţări sărace, creşte de la un an la altul, deşi legislaţia internaţională interzice mariajele minorilor.

Lista ţărilor în care căsătoriile adolescentelor sunt cele mai răspândite arată că Nigeria deţine primul loc (76% din miresele-copile au sub 18 ani), urmată de Bangladesh, Nepal, Ciad sau Mozambic. Cele mai multe dintre "neveste", în general cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, sunt obligate să se mărite cu bărbaţi cu mult mai mari decât ele, pe care nu i-au cunoscut anterior.

Ţările nominalizate sunt printre cele mai sărace din lume. Spre exemplu, în Nigeria sau în Mali, peste 85% din populaţie trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi.

"Copilele sunt considerate o adevărată povară pentru familie", explică Saranga Jain, cercetătoare a organizaţiei americane "International Center for Research on Women" (ICRW). Cu cât este mai tânără mireasa, cu atât zestrea ce trebuie dată este mai mică.

Drama copilelor-neveste este complexă. Pe de-o parte, lor li se interzice să muncească, îngroşând rândurile populaţiei sărace din care au provenit.

Cercul vicios al sărăciei

Pe de altă parte, ideea divorţului este, în cele mai multe dintre cazuri, inacceptabilă. Pentru fetiţele obligate să treacă prematur la statutul de nevastă, riscul ca ele să moară atunci când aduc pe lume un copil este de cinci ori mai mare decât dacă ar avea peste 18 ani.

La fel, copiii născuţi din mame atât de tinere au 75% şanse mai mici de supravieţuire faţă de cei născuţi de mame "normale" ca vârstă.

Nimeni nu ţine cont de lege

ONU şi alte agenţii internaţionale de apărare a drepturilor copiilor încearcă să pună capăt acestui fenomen. UNICEF defineşte căsătoria minorelor "o uniune forţată", întrucât fetiţele nu au ajuns la vârsta unui consimţământ "în deplină cunoştinţă de cauză". Deşi există legi care fixează la 18 ani vârsta minimă pentru căsătorie, ele sunt nesocotite cu buna ştiinţă a autorităţilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite