Netanyahu: „Nu ne mai permitem să aşteptăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a încheiat ieri o vizită în Statele Unite, a avertizat că ţara sa „nu va trăi cu ameninţarea de a fi distrusă de Iran".

Netanyahu a avut discuţii intense cu preşedintele Barack Obama, într-un context marcat de speculaţii asupra unui posibil atac israelian asupra Iranului.
„Din nefericire, programul nuclear iranian a continuat să se dezvolte. Israelul a aşteptat ca diplomaţia să funcţioneze, ca sancţiunile să funcţioneze. Nu ne mai putem permite să aşteptăm mult timp", a declarat Netanyahu.

„În calitate de premier al Israelului, nu îmi voi lăsa niciodată poporul să trăiască sub ameninţarea unei distrugeri", a subliniat el. Obama a criticat, voalat, multiplicarea ameninţărilor israeliene de atacare a Iranului menţionând că diplomaţia „încă mai are o şansă". „Se vorbeşte prea mult despre război", a apreciat el. Preşedintele american a susţinut însă că angajamentul Statelor Unite faţă de Israel este „solid precum o stâncă".

Dar problema fundamentală a Israelului, susţin analiştii, rămâne, dacă nu cumva, în condiţiile în care Iranul începe să-şi construiască uzine nucleare subterane, oportunitatea Israelului de a acţiona militar se epuizează înaintea celei americane.  Potrivit analiştilor, vizita în SUA a premierului israelian a lăsat o întrebare fără răspuns: este Israelul pregătit să renunţe la atac şi să aibă încredere că americanii vor acţiona, dacă va fi cazul, într-un moment în viitor? 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite