Nerespectarea sfaturilor primite de pilotul avionului prezidenţial polonez, punctul central al anchetei - Revista presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională scrie despre accidentul aviatic de la Smolensk, îngrijorarea lui Obama faţă de terorismul nuclear, împrumutul de 30 de miliarde de euro pentru Grecia şi explozia unei maşini capcană la o bază militară din Irlanda de Nord.

Nerespectarea sfaturilor primite de pilotul aeronavei prezidenţiale poloneze, punctul central al anchetei

Anchetatorii ce analizează cauzele producerii accidentului soldat cu moartea preşedintelui polonez se concentrează asupra următorului aspect: de ce pilotul nu a urmat instrucţiunile controlorilor de trafic, de a renunţa la aterizarea în condiţii meteorologice nefavorabile. Ancheta poate duce la un aspect mai delicat de atât: dacă pilotul s-a simţit constrâns de obligaţia de a se asigura că delegaţia poloneză nu va întârzia la ceremonia din pădurea Katyn. Un controlor de trafic a declarat că la un moment dat pilotul a fost întrebat care este altitudinea avionului, dar acesta a refuzat să comunice cu turnul de control, scrie New York Times.

Numai 14 corpuri sunt identificabile după prăbuşirea avionului prezidenţial polonez

Doar 14 corpuri au putut fi identificare fără probleme de către familiile victimelor care şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii aeronavei prezidenţiale poloneze, la bordul căreia se aflau 97 de persoane. În încercarea de a ateriza în condiţii de ceaţă densă, avionul a lovit mai mulţi copaci, înainte de a se prăbuşi. Ministrul polonez al sănătăţii, Ewa Kopacz, a declarat că alte 20 de corpuri ar putea fi identificate de experţii medico legali, în timp ce pentru restul victimelor va fi necesară efectuarea de teste ADN care să le confirme identitatea, scrie RIA Novosti.

Obama, îngrijorat de ameninţarea terorismului nuclear
 
Preşedintele american Barack Obama a avertizat că cea mai mare ameninţare la adresa Statelor Unite o reprezintă posibilitatea ca o organizaţie teroristă să intre în posesia unei arme nucleare. El a specificat că grupuri precum al-Qaeda nu ar ezita în a folosi dispozitive nucleare, transmite BBC. Liderii a 40 de state se pregătesc să participe la Summit-ul de la Washington ce va avea loc pe 12 şi 13 aprilie, în vederea securizării materialelor nucleare.  Cu toate acestea, nici Iran şi nici Coreea de Nord, două ţări cu ambiţii nucleare ce au stârnit controverse,  nu au fost invitate la Summmit, ele fiind privite de către Statele Unite ca fiind ţările care au încălcat acordul de non-proliferare.

O maşină capcană a explodat la o bază militară din Irlanda de Nord

O maşină capcană a explodat în faţa unei cazarme a armatei britanice din Irlanda de Nord, dar nu au fost înregistrate încă pierderi umane sau pagube materiale. Bomba a explodat la scurt timp după miezul nopţii,  transmite CNN. Alte atacuri similare au fost puse pe seama republicanilor disidenţi irlandezi. De zeci de ani, Irlanda de Nord este răvăşită de violenţele dintre unioniştii pro-britanici şi republicani, care vor ca Irlanda de Nord să se alăture Irlandei.

Zona euro promite Greciei  30 miliarde de euro

Miniştrii de finanţe din zona euro şi-au luat angajamentul de a oferi Greciei un împrumut de până la 30 de miliarde de euro în următorul an, pentru a o ajută să scape de datoria ce a afectat piaţele financiare. Împrumutul va fi acordat pe o perioadă de trei ani şi va avea o dobândă de circa cinci procente, potrivit CNN. George Papaconstantinou, ministrul grec de Finanţe, a ţinut să sublinieze că guvernul elen nu a cerut încă banii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite