Nepotism şi fraudă în Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii europeni se află din nou în atenţia autorităţilor antifraudă pentru cheltuieli nejustificate. Numeroşi europarlamentari angajează rude fără o calificare necesară sau

Parlamentarii europeni se află din nou în atenţia autorităţilor antifraudă pentru cheltuieli nejustificate.

Numeroşi europarlamentari angajează rude fără o calificare necesară sau declară un număr mai mare de asistenţi, pentru a beneficia de sume mai mari de bani de la Parlamentul European. Concluzia unei anchete interne independente survine după alte scandaluri privind obiceiul unor parlamentari de a băga mâna adânc în bugetul comunitar.

Fiecare parlamentar primeşte anual 185.952 de euro pentru a-i plăti pe membrii staffului său şi pentru a achita asigurările sociale şi de sănătate. Întrucât este vorba de o sumă foarte mare, peste 132 milioane de euro, cei mai mulţi parlamentari apelează la firme specializate care se ocupă de distribuirea salariilor. Sistemul a fost considerat până acum sigur. În realitate, se arată în raport, el le oferă politicienilor europeni un paravan excelent pentru a ascunde valoarea exactă a cheltuielilor şi drumul pe care îl iau banii.


În plus, în unele cazuri, firmele angajate sunt fictive. Democrat-liberalul Chris Davies, cel care a fost la originea investigaţiei, susţine că raportul, care acoperă perioada 2004-2007, este "dinamită". Rezultatele nu au fost însă făcute publice, doar câţiva oficiali reuşind să arunce o privire asupra documentului. "Când l-am văzut, prima mea reacţie a fost să izbucnesc în râs. Pe urmă m-a cuprins un sentiment de mânie şi mi-am dat seama că aici trebuie să intervină autorităţile antifraudă", a precizat Chris Davies.


Intervine OLAF-ul


Britanicul a afirmat că, din păcate, raportul nu conţine nume şi nici nu oferă detalii prea multe privind modul în care sunt cheltuiţi banii. El citează totuşi cazul unui funcţionar care a primit un bonus de Crăciun, a cărui valoare era de 19 ori mai mare decât salariul.


Concluziile investigaţiei independente au ajuns şi la urechile directorului Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Franz Herman Bruener. Acesta a cerut să-i fie prezentat raportul, după care va lansa propria anchetă. Totodată, rezultatele vor fi studiate şi de către Comisia de control a bugetului. Nu este pentru prima dată când parlamentarii europeni sunt suspectaţi de cheltuire abuzivă a banilor comunitari, tot mai multe voci apreciind că este nevoie de un sistem de verificare după modelul celui din Marea Britanie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite