Nepalul caută o nouă "zeiţă vie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horoscopul unei Kumari trebuie să fie în armonie cu cel al regelui, care în prezent nu mai există Autorităţile religioase din Nepal au început să caute o fetiţă de trei sau patru ani

Horoscopul unei Kumari trebuie să fie în armonie cu cel al regelui, care în prezent nu mai există

Autorităţile religioase din Nepal au început să caute o fetiţă de trei sau patru ani care să devină "zeiţă vie". Se păstrează, astfel, o tradiţie seculară.

Astrologii consultă horoscopul mai multor candidate din casta Newar Shakya (clanul din care făcea parte Buddha) pentru a o înlocui pe actuala Kumari (în traducere, "virgină" - n.r.), Preeti Shakya, aleasă în 2001.

Ea a împlinit 11 ani şi, în timpul festivalului hindus din octombrie, urmează să-şi piardă această calitate.

Potrivit tradiţiei, "zeiţa vie" - numită Kumari - este înlocuită la primele semne ale pubertăţii. Aceasta este venerată atât de hinduşi, cât şi de budiştii nepalezi ca încarnare temporară a zeiţei puterii, Taleju Bhavani. În Nepal, se aleg mai multe astfel de zeiţe, cea mai cunoscută fiind Kumari regală, care trăieşte în Kumari Ghar, un palat situat în centrul capitalei Katmandu.

Încălcarea drepturilor copilului

Acum, autorităţile religioase caută, de fapt, o înlocuitoare pentru Kumari regală, al cărei horoscop trebuie să fie în armonie cu horoscopul regelui Nepalului.

Problema este că o astfel de cerinţă nu mai poate fi îndeplinită, având în vedere că, în această ţară asiatică, monarhia a fost recent abolită. Selecţia pentru o nouă Kumari este foarte riguroasă. Fetiţa aleasă trebuie să îndeplinească 32 de virtuţi. În primul rând, trebuie să fie perfect sănătoasă.

Candidatele sunt examinate de liderii religioşi împreună cu astrologul. Odată aleasă, noua Kumari este supusă unor ritualuri tantrice de purificare. Ulterior, ea trebuie să ducă o viaţă retrasă, fiind protejată de orice activitate care ar putea-o răni, deoarece se presupune că, în momentul sângerării, este părăsită de spiritul zeiţei Taleju.

Criticii spun că fetiţa nu poate să-şi trăiască viaţa normal, această practică încălcând drepturile fundamentale ale omului. Fostele Kumari primesc o pensie de la stat (echivalentul a 80 de dolari), dar nu se pot căsători, deoarece se crede că ar purta ghinion soţului (care ar urma să moară).

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite