Neonaziştii care au „ruşinat“ Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre suspecţii neonazişti care au comis mai multe crime au fost surprinşi în cursul unui jaf bancar.

Cele două persoane arestate săptămâna trecută sunt Holger G., în vârstă de 37 de ani, şi Beate Zschäpe, în vârstă de 36 de ani, membri ai unei organizaţii teroriste de extremă dreapta numită ,,Subterana Naţional-Socialistă" („Nationalsozialistischer Untergrund" - NSU). Anunţul arestării lor şi descoperirea unei celule neonaziste responsabilă pentru o serie de zece crime, aparent fără legătură, au şocat Germania. Victimele celor  zece crime au fost mai ales etnici turci, unul grec, dar şi o poliţistă germană. Aceasta din urmă a fost ucisă cu un glonţ în cap, în 2007, la Heilbronn (sud-vest).

Descoperirea reţelei de neonazişti criminali ţine prima pagină a ziarelor germane care au numit mişcarea ,,Facţiunea Armata Maro", aluzie la o grupare teroristă de extremă stânga „Facţiunea Armata Roşie" (RAF), care a comis circa 30 de crime în ţară între 1970 şi anii '90. Cei doi suspecţi apar şi într-o fotografie făcută de o cameră de supraveghere în cursul unui jaf comis la o bancă din Arnstadt pe 7 septembrie. Această fotografie a fost obţinută  şi publicată recent de Reuters. 

Atentate xenofobe

Potrivit primelor date oferite de poliţia germană, mişcarea este responsabilă de o serie întreagă de atentate xenofobe comise în decursul a 12 ani. Atentatele cu bombe artizanale, pe care era desenată svastica, au vizat, la început, obiective evreieşti precum cimitirele, dar apoi s-au transformat în omoruri. Poliţiştii germani au găsit în casa unuia dintre cei doi arestaţi un pistol care a fost folosit, potrivit analizelor balistice, la comiterea a zece crime în perioada 2000-2006, în restaurante unde se serveşte doner kebab.

Unele dintre aceste crime nu fuseseră elucidate până în prezent, însă au căpătat un răspuns săptămâna trecută când poliţia a descoperit un alt pistol, în rulota a doi bărbaţi care s-au sinucis. Cei doi, identificaţi de ,,Bild" ca fiind Uwe Mundlos (38 de ani) şi Uwe Böhnhardt (34 de ani), îşi dăduseră seama că poliţia este pe urmele lor.

Reacţii în Bundestag

Reacţii vehemente au venit şi de la politicienii germani. Liderul grupului parlamentar social-democrat (SPD, de opoziţie) Thomas Oppermann, cere o reuniune extraordinară a comisiei pentru controlul serviciilor secrete din Bundestag. Un avertisment a venit şi din partea cancelarului german, Angela Merkel, care a spus că aceste asasinate umplu de ruşine ţara. „Rudele victimelor pot fi sigure că statul de drept va face tot posibilul pentru a afla substraturile acestei afaceri", a declarat Merkel 

Ruşinea

Cancelarul german, Angela Merkel, a spus că aceste asasinate umplu de ruşine ţara. „Rudele victimelor pot fi sigure că statul de drept va face tot posibilul pentru a afla substraturile acestei afaceri. Fără îndoială este vorba de forma cea mai abjectă de extremism de dreapta şi faptul că aceasta se întâmplă în ţara noastră ne umple de ruşine", a declarat Angela Merkel.

info
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite