Neonaziştii, pe post de poliţişti la Atena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extremiştii de dreapta îşi asumă rolul poliţiei pentru a umple golul lăsat de un stat falimentar.

Partidul de extremă dreapta Chrysi Avgi (Zori de Aur) îşi asumă din ce în ce mai mult rolul poliţiei pe străzile Atenei. Locuitorii capitalei elene spun că sunt îndrumaţi deschis, chiar de către poliţişti, să caute ajutor de la grupul neonazist atunci când au probleme cu imigranţii.

Din ce în ce mai mulţi greci încep să vadă acest partid, al cărui simbol seamănă cu svastica germană, drept „protector", scrie presa elenă. Ei spun că extremiştii de dreapta, catapultaţi în parlament pe o platformă care promite să rezolve problema imigranţilor pe care-i numesc „gunoaie", fac jobul unui stat defunct ai cărui cetăţeni se simt lipsiţi de putere.

Una dintre victimele unei infracţiuni, funcţionar public, educată în SUA, a declarat pentru „Guardian" cât de şocată a fost atunci când a fost trimisă de poliţie la acest partid, după un incident care implica imigranţi albanezi.

„Au spus imediat că, dacă avem probleme cu imigranţii, ar fi bine să mergem la Chrysi Avgi", a declarat femeia de 38 de ani sub protecţia anonimatului. „Nu suntem de acord cu extremiştii, dar există probleme sociale acute, iar oamenii din clasa de mijloc şi clasa săracă nu au sentimentul securităţii. Dacă poliţia şi mecanismele oficiale nu-şi fac treaba şi nu există dreptate, atunci trebuie să recurgi la soluţii mai neobişnuite", a spus ea. 

Atacuri rasiste

Legitimitatea conferită de accesul în parlament pare a-i încuraja pe extremişti. Atacurile rasiste organizate de aceştia asupra imigranţilor au proliferat în ultimele săptămâni. Imigranţilor le e teamă să iasă noaptea pe stradă din cauza unei serii de atacuri ale unor bărbaţi în negru, pe motociclete. Vânzătorii stradali africani şi asiatici sunt şi ei luaţi drept ţinte. „Pentru mulţi oameni din suburbiile sărace, noi suntem eliberatorii", spune Yiannis Lagos, unul dintre cei 18 parlamentari ai Chrysi Avgi din legislativul de 300 de locuri.

Potrivit presei greceşti, partidul adesea distribuie hrană populaţiei şi plănuieşte să deschidă o agenţie de forţă de muncă, în condiţiile în care şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 55%. Popularitatea Chrysi Avgi a crescut de la 12% în mai la 22% în prezent, arată un sondaj recent. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite