Neonaziştii, la un pas de Parlamentul elen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socialistul Evanghelos Venizelos, fost ministru de Finanţe al Greciei, a avertizat că electoratul elen ar putea deschide porţile Parlamentului pentru extrema dreaptă dacă votează pentru partidul ultranaţionalist Golden Dawn (Zori Aurii).

În alegerile legislative de săptămâna viitoare, este de aşteptat ca grecii să pedepsească principalele partide să pedepsească principalele partide  - Noua Democraţie şi Pasok - aflate la putere alternativ în ultimii 40 de ani, pentru marea criză financiară în care se zbate această ţară. Golden Dawn ar putea câştiga circa 5% din voturi, potrivit sondajelor, ceea ce ar însemna că ar trece uşor peste pragul de 3% necesar pentru a avea acces în Parlament.

Potrivit lui Venizelos, „Golden Dawn este un fenomen extrem". „Cred că este un exemplu de fascism, la care noi ne opunem vehement. E o ofensă la adresa istoriei noastre şi a Parlamentului", a spus Venizelos.  Partidul de extremă dreaptă a promis să expulzeze toţi imigranţii, atât legali, cât şi ilegali.

Dispreţul pentru principalele partide

De la bătrânii cu pensiile tăiate până la tinerii care nu-şi găsesc de muncă, grecii se pregătesc, irascibili, pentru alegeri. Starea de nemulţumire şi nervozitate poate fi resimţită peste tot în Grecia, iar sondajele de opinie indică, cu o săptămână înainte de alegeri, că partidele dominante nu vor obţine mai mult de 40%, potrivit unui reportaj realizat de Reuters în micul oraş elen Maraton.

Circa 2,8 milioane de greci, sau 30% din electorat, sunt persoane cu vârsta peste 65 de ani. Sondajele arată că cele două partide dominante vor fi părăsite în masă de foştii susţinători loiali din rândul pensionarilor.

Acestora li se vor alătura cei 1,4 milioane de tineri cu vârste între 18 şi 29 de ani, care reprezintă 15% din electorat. Rata şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani a depăşit 50%.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite