Nemulţumirea socială se extinde în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestări împotriva austerităţii nu au avut loc, în weekend, doar în Grecia, ci şi în Portugalia şi în Belgia.

Pentru săptămâna aceasta şi sindicatele spaniole au făcut apel la mobilizare generală pentru a protesta faţă de un proiect de reformă a pieţei muncii.

Mii de oameni au protestat la Lisabona, purtând pancarte pe care se putea citi: „Nu exploatării, nu inegalităţilor, nu sărăcirii" sau „o altă politică este posibilă şi necesară". Manifestaţia a avut loc cu câteva zile înainte de sosirea Troicii finanţatorilor internaţionali (UE, BCE şi FMI), însărcinată cu evaluarea aplicării unui plan de susţinere financiară acordat în mai anul trecut Portugaliei, în valoare de 78 de miliarde euro.

Sindicatele spaniole sună mobilizarea

În schimbul acestui ajutor, Portugalia s-a angajat să pună în practică un program de austeritate sever. În Spania, unde guvernul a adoptat vineri o reformă a legislaţiei muncii pentru a flexibiliza piaţa, cele două mari sindicate, UGT şi CCOO, au facut apel la mobilizare generală şi urmează să protesteze în toată ţara în data de 19 februarie.

În Belgia, sute de pompieri au protestat faţă de reforma sistemului de pensii promovat de guvern. Ei doresc menţinerea vârstei de pensionare anticipată la 58 de ani. În încercarea de a ajunge în faţa biroului premierului au fost întâmpinaţi de poliţie, dar pompierii au pus furtunurile cu apă asupra forţelor de ordine cu toate că afară temperatura era sub zero grade.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite