„Negustorul morţii“, în mâinile SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia e deranjată că Thailanda l-a extrădat americanilor pe traficantul de arme Viktor Bout. Thailanda l-a extrădat pe Viktor Bout în SUA, pentru a fi judecat  sub acuzaţia de „terorism“. Moscova se teme de ceea ce ar putea să „vândă“ acesta americanilor.

Presupus traficant internaţional de arme, Viktor Bout, cunoscut şi sub numele de „negustorul morţii", a fost luat, ieri, de şase ofiţeri ai Agenţiei americane antidrog (DEA) şi urcat la bordul unui avion de mici dimensiuni, cu destinaţia SUA.

Totul s-a întâmplat după ce extrădarea acestuia a fost aprobată de Guvernul de la Bangkok. Justiţia thailandeză a acceptat încă din august ca Bout să fie extrădat în SUA vederea judecării lui pentru „terorism".

Fost pilot în armata sovietică, Bout s-a apucat de trafic de arme în anii 90, după destrămarea URSS. A fost arestat la Bangkok în martie 2008, după ce cu agenţi americani i-au întins o capcană şi s-au întâlnit cu el sub pretextul că sunt membri ai gherilei columbiene FARC şi ar dori să cumpere rachete şi lansatoare de rachete.

Contribuţia României

Prinderea lui s-a făcut şi în urma cooperării serviciilor speciale din SUA şi România. Un complice al lui Viktor Bout, Andrew Smulian, a venit în România în 2007 pentru a încheia tranzacţii cu membri FARC, în realitate agenţi americani.

Timp de două săptămâni acesta a fost supravegheat permanent de serviciile speciale româneşti. Nu a fost arestat deoarece americanii îl voiau pe Bout şi nu au dorit ca acesta să „miroasă" ceva şi să se facă nevăzut.

Presupusul traficant este acuzat că a folosit o flotă de avioane cargo pentru a transporta arme în Africa, America de Sud şi Orientul Mijlociu, dar el afirmă că transporturile sale erau perfect legale. Bout riscă închisoara pe viaţă în SUA.

De ce îl apără Rusia

Diplomaţia de la Moscova a anunţat că-l va susţine „prin toate mijloacele" pe Bout. Rusia a făcut tot ce a putut pentru ca „negustorul morţii" să nu ajungă în mâna americanilor deoarece „ştie multe". Analiştii spun că accesul lui Bout la arme în toţi aceşti ani ar fi fost imposibilă fără o implicare a unor oficiali ai statului rus.

El ar putea să spună multe şi despre reţelele care vând arme grupărilor islamiste din Somalia şi Yemen. În plus ştie cum funcţionează „cooperarea" militară rusă cu ţări precum Iran şi Venezuela. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite