"Negustorul morţii", arestat la Bangkok

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficantul de arme Viktor Bout, cel care a inspirat filmul "Lord of the War", a fost capturat şi cu sprijinul Poliţiei Române Celebrul traficant de arme rus Viktor Bout, căutat de SUA şi

Traficantul de arme Viktor Bout, cel care a inspirat filmul "Lord of the War", a fost capturat şi cu sprijinul Poliţiei Române

Celebrul traficant de arme rus Viktor Bout, căutat de SUA şi de Interpol, a fost arestat, ieri, la Bangkok (Thailanda). El era cunoscut sub numele de "negustorul morţii", poreclă dată de fostul ministru britanic pentru Africa Peter Hain, în 2000, şi preluată de jurnaliştii Douglas Farah şi Stephen Braun într‑un articol amplu apărut în revista americană "Foreign Policy".

Bout, atât de celebru încât a fost sursă de inspiraţie pentru Nicholas Cage în filmul "Lord of the War". Din 2005, este acuzat că a vândut arme gherilei columbiene FARC, talibanilor din Afganistan şi reţelei Al-Qaida, încălcând embargouri ale ONU.

El a căzut într-o capcană întinsă în urmă cu mai multe luni de Departamentul de Stat al SUA, în colaborare cu poliţiştii thailandezi, dar şi cu omologii lor din România, Danemarca şi Antilele olandeze. Agenţii americani s-au dat drept lideri ai gherilei Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), căreia Viktor Bout îi vindea arme de mult timp.

SUA şi Rusia cer extrădarea

Oficialii americani au anunţat că Washingtonul va cere extrădarea lui Bout, acuzat de "complot în vederea procurării de sprijin material unei organizaţii teroriste". Dacă va fi condamnat, el riscă o pedeapsă maximă de 15 ani închisoare.

Oficialii ruşi au anunţat că şi Moscova ar putea cere extrădarea lui Viktor Bout, vizat de numeroase anchete penale în Rusia. Avocatul lui Bout a cerut revenirea clientului său în Rusia. Autorităţile thailandeze au anunţat că nu au decis încă soarta acestuia. Potrivit cărţii "Merchant of Death" ("Negustorul morţii"), publicată anul trecut de jurnaliştii Douglas Farah şi Stephen Braun, traficantul şi-a construit afacerea globală pe baza relaţiilor pe care le are în industria de armament postsovietică.

Avere de sute de milioane de dolari

"Accesul pe care l-a avut la vastele depozite de armament şi la aeronavele rămase în urma colapsului sovietic a lansat cariera internaţională a lui Bout", scriu Farah şi Braun. Se crede că Bout ar avea o avere de sute de milioane de dolari. Au existat informaţii că ar fi lucrat pentru armata SUA şi CIA în Irak şi Afganistan, chiar dacă era unul dintre cei mai notorii infractori ai lumii. Deşi el neagă faptul că a lucrat pentru agenţii de spionaj, Bout a fost asociat cu GRU, agenţia de informaţii militare a fostei URSS şi acum a Rusiei.

Un raport al ONU din 2000 arată că el ar putea fi ginerele unuia dintre foştii preşedinţi adjuncţi ai fostului KGB. Potrivit autorilor, Bout şi-a început cariera în prima parte a anilor 1990, prin furnizarea de arme către talibani. El transporta armamentul folosind avioane pe care le înregistra în diferite ţări.

Bout furniza tancuri, rachete şi mine de teren combatanţilor, uneori aprovizionând ambele părţi ale unei lupte de gherilă. Despre Bout, fost ofiţer al forţelor aeriene sovietice, se spune că ar vorbi fluent şase limbi şi că a deţinut mai multe paşapoarte sub cel puţin cinci nume.

Românii au colaborat decisiv

Potrivit unui document publicat de curtea federală din Manhattan, complicele lui Bout, Andrew Smulian, a fost în România pentru a încheia tranzacţii cu potenţiali cumpărători. Autorităţile au interceptat, cu sprijinul Poliţiei Române de Frontieră, întâlnirile pe care acesta le-a avut cu doi agenţi americani sub acoperire.

În aceste întâlniri, Smulian a spus că Bout le poate furniza imediat 100 de rachete SAM, elicoptere şi lansatoare de rachete şi că poate aranja ca aceste arme să fie paraşutate pe teritoriul columbian. Tot în România s-a discutat şi preţul - 5 milioane de dolari.

În cadrul uneia dintre întâlnirile din România, Smulian i-a dat unui american un stick digital de memorie care conţinea articole despre Bout şi documente cu fotografii şi specificaţii despre armele respective. Colaborarea poliţiei a fost confirmată de un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite