Negocieri dure Sarkozy-Medvedev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La capătul unei întâlniri de patru ore cu preşedintele Dmitri Medvedev, liderul de la Paris a anunţat că forţele ruse se vor retrage complet de pe teritoriul georgian, cu excepţia Osetiei de

La capătul unei întâlniri de patru ore cu preşedintele Dmitri Medvedev, liderul de la Paris a anunţat că forţele ruse se vor retrage complet de pe teritoriul georgian, cu excepţia Osetiei de Sud şi a Abhaziei, în decurs de o lună.

Medvedev a precizat, la rândul său, că Rusia se va retrage din zonele tampon din jurul Osetiei de Sud şi din apropierea oraşului Poti, dacă vor exista o forţă de pace internaţională şi garanţia că Georgia se va abţine de la folosirea forţei. Preşedintele rus a adăugat că există un acord de principiu pentru desfăşurarea unui contingent european de 200 de observatori, nu mai târziu de 1 octombrie 2008.

Medev a reafirmat, de asemenea, că decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud este ireversibilă.

În acelaşi timp, preşedintele Sarkozy a apreciat că negocierile pentru noul parteneriat UE-Rusia ar putea fi reluate "încă din octombrie'', dacă măsurile convenite ieri cu Moscova în cadrul conflictului georgian sunt puse în aplicare. "Lucrurile sunt perfect clare, vrem un parteneriat şi vrem pace'', a adăugat Sarkozy.

Preşedintele Dmitri Medvedev i-a promis lui Nicolas Sarkozy că va respecta integral planul de pace din Georgia, semnat pe 12 august

Presiunile preşedintelui francez Nicolas Sarkozy pentru o retragere accelerată a trupelor ruse din Georgia încep să aibă ecou la Moscova.

Preşedintele Dmitri Medvedev a declarat ieri că Rusia se va retrage din zonele-tampon din jurul Osetiei de Sud şi din apropierea oraşului Poti, dacă va exista o forţă de pace internaţională şi garanţia că Georgia se va abţine de la folosirea forţei. "Rusia a primit de la ţările UE şi de la Franţa garanţia că Georgia nu va mai folosi forţa", a declarat Medvedev, după o întâlnire de patru ore cu preşedintele Sarkozy.

Medvedev a mai spus că există un acord de principiu pentru desfăşurarea unui contingent european de 200 de observatori.

Potrivit AFP, trimiterea acestei misiuni trebuie să intervină nu mai târziu de 1 octombrie. Sarkozy a mai spus că Rusia a fost de acord să desfiinţeze punctele de control din jurul portului Poti în decurs de o săptămână, iar forţele militare ruse vor fi în afara teritoriului georgian, cu excepţia Osetiei şi Abhaziei.

O misiune imposibilă

Însoţit de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi de şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, Sarkozy a venit la Moscova cu un mandat precis formulat la summitul UE din 1 septembrie: să obţină revenirea trupelor ruse pe poziţiile anterioare conflictului din 7 august.

Liderul de la Paris aştepta progrese asupra a trei puncte: desfăşurarea rapidă a observatorilor UE în Georgia, un calendar precis privind retragerea trupelor ruse şi discuţiile internaţionale cu privire la viitorul Abhaziei şi Osetiei de Sud.

După Moscova, Sarkozy, Barroso şi Solana au mers aseară la Tbilisi pentru a-şi reafirma sprijinul pentru preşedintele Mihail Saakaşvili.

Contraatac la Haga

Pe fondul eforturilor diplomatice ale UE, Georgia a cerut ieri Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga să ordone de urgenţă Rusiei să înceteze "epurarea etnică" în Osetia de Sud, Abhazia şi zonele georgiene ocupate.

"Acest caz este unul de epurare etnică a georgienilor şi a altor minorităţi etnice de pe teritoriul georgian", a explicat profesorul James Crawford, reprezentant al Tbilisiului, în deschiderea audierilor care vor dura până miercuri. Georgia estimează că 150.000 de georgieni s-au refugiat de la începutul intervenţiei militare ruse în Osetia de Sud din 8 august.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite