Negocieri între Washington şi Ankara pentru includerea Turciei în scutul antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA ar fi demarat încă din luna februarie negocieri secrete cu Ankara cu privire la amplasarea pe teritoriul turc a unei staţii-radar, în cadrul sistemului de apărare antirachetă, relatează

SUA ar fi demarat încă din luna februarie negocieri secrete cu Ankara cu privire la amplasarea pe teritoriul turc a unei staţii-radar, în cadrul sistemului de apărare antirachetă, relatează presa rusă, citând surse americane.


Mai exact, discuţiile au fost lansate în cursul vizitei în capitala turcă a şefului Pentagonului, Robert Gates, iar negocierile oficiale vor fi iniţiate la Summitul NATO de la Bucureşti. Informaţiile despre planurile Statelor Unite cu privire la amplasarea unor elemente ale scutului lor antirachetă în Turcia ar putea complica dialogul Washingtonului cu Moscova, apreciază presa rusă.


Referindu-se la vizita lui Gates la Ankara, secretarul de presă al Pentagonului, Geoff Morell, le-a prezentat, ieri, jurnaliştilor câteva detalii. "Discuţiile au vizat în principal operaţiunea militară transfrontalieră a armatei turce în Irak. În afară de aceasta, Gates a discutat cu responsabili militari turci, cu preşedintele Gul şi cu premierul Erdogan planurile de instalarare a unei staţii-radar în Turcia", a precizat Morell.

Potrivit secretarului de presă al Pentagonului, Washingtonul a promis Turciei un ajutor financiar de un miliard de dolari pentru modernizarea forţelor armate şi pentru instalarea radarului american. La rândul său, cotidianul austriac "Die Presse" scrie că Missile Defense Agency (MDA) intenţionează să amplaseze în Turcia un radar mobil de tipul celui din California.


Potrivit "Die Presse", instalaţiile din Polonia şi Cehia nu sunt capabile "să-i apere pe toţi aliaţii". În eventualitatea unor atacuri cu rachete dinspre Iran, vor fi expuse Grecia, Bulgaria, România şi Turcia.
La Summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Bucureşti vor fi iniţiate consultări privind "căile de evitare a unui asemenea pericol". Una dintre soluţiile înaintate până în prezent prevede interconectarea radarului american cu sistemul de apărare al NATO. (Cătălina Mihai)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite