Nazarbaiev reales cu 95% din voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele în exerciţiu al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a câştigat un nou mandat cu un scor categoric: 95,5% din cei prezenţi la vot l-au ales, potrivit primelor estimări anunţate de Comisia Electorală Centrală.

Rata de participare este şi ea impresionantă: 89,9%. Principalele partide de opoziţie au refuzat să ia parte la scrutin şi i-au încurajat pe oameni să boicoteze, scrutinul. Locuitorii din Kazahstan au ignorat însă apelul la boicot şi s-au prezentat în număr destul de mare, mai ales într-un context în care în alte ţări au loc fel şi fel de revolte populare. Nazarbaiev a avut trei contracandidaţi, de care votanţii însă nu prea au auzit.

Doar contracandidatul Mels Eleusizov, liderul Uniunii Ecologiste Tabigat, s-a făcut remarcat în momentul în care a declarat că a pus ştampila pe Nazarbaiev, în semn de respect. Dacă pe alte meleaguri se poartă găleţile, votanţii din Kazahstan, în special bătrânii şi tinerii care au votat pentru prima dată, au fost răsplătiţi cu diverse articole pentru bucătărie, precum mixere şi fierbătoare electrice. Potrivit AP, au existat cazuri în care studenţii au fost ameninţaţi cu exmatricularea dacă nu se prezintă la urne.

Scrutinul prezidenţial din Kazahstan nu a fost democratic, au  apreciat observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Aceştia au observat mai multe nereguli, printre care numărul mare de semnături care păreau identice şi lipsa transparenţei în procesul de numărare a voturilor.

În raportul observatorilor ­OSCE se mai arată că alegerile au fost marcate de nereguli similare cu cele din trecut. Nazarbaiev (71 de ani) este un fost lider comunist şi preşedinte al Kazahstanului de la obţinerea independenţei, în 1991. Parlamentul a adoptat în 2007 un amendament constituţional ce-i permite lui Nazarbaiev să candideze de câte ori vrea. Amendamentul nu se va aplica şi în cazul viitorilor preşedinţi. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite