Nawaz Sharif, arestat şi expulzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întors în ţară după opt ani de exil, fostul premier pakistanez a fost retrimis în Arabia Saudită Nawaz Sharif, fostul premier pakistanez, a ajuns, ieri, la Islamabad, după aproape opt ani

Întors în ţară după opt ani de exil, fostul premier pakistanez a fost retrimis în Arabia Saudită

Nawaz Sharif, fostul premier pakistanez, a ajuns, ieri, la Islamabad, după aproape opt ani de exil. La scurt timp după sosire, Sharif a fost arestat şi trimis în Arabia Saudită. Deportarea fostului premier va slăbi poziţia preşedintelui Pervez Musharraf în apropierea scrutinului prezidenţial din octombrie.

Răsturnat de la putere în octombrie 1999 printr-o lovitură de stat lipsită de vărsare de sânge, coordonată de actualul preşedinte, generalul Pervez Musharraf, Sharif revenise în Pakistan pentru a participa la alegerile legislative prevăzute pentru sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor. Fostul premier, în vârstă de 57 de ani, a jurat că îl va alunga de la putere pe Musharraf. Sosit în capitala Pakistanului de la Londra, Nawaz Sharif nu a mai apucat să coboare din avion.

El a fost luat cu forţa de poliţişti şi îmbarcat într-un alt aparat cu destinaţia Arabia Saudită, ţară în care fusese trimis de actualul preşedinte pakistanez. Cinci persoane au fost rănite după ce forţele de ordine au deschis focul asupra celor aproximativ o sută de partizani ai lui Sharif care încercau să ajungă pe aeroportul din Islamabad. O provocare pentru Musharraf Uniunea Europeană a criticat Islamabadul pentru expulzarea fostului premier, cu atât mai mult cu cât Curtea Supremă de Justiţie din Pakistan i-a permis acestuia să revină în ţară.

Prezenţa lui Sharif în Pakistan ar fi ameninţat eforturile preşedintelui Musharraf de a obţine un nou mandat în fruntea statului, printr-un eventual acord de împărţire a prerogativelor cu un alt fost premier pakistanez exilat, Benazir Bhutto. Acesta ar putea reveni în Pakistan luna viitoare. Nawaz Sharif a sfidat apelurile comunităţii internaţionale de a rămâne în străinătate şi era conştient că riscă să fie arestat sau deportat spre Arabia Saudită.

Condamnat la închisoare pe viaţă pentru deturnare de fonduri, fraudă fiscală şi trădare, el a fost eliberat în decembrie 2000, după ce a încheiat un acord cu puterea, care prevedea plecarea sa în exil în Arabia Saudită timp de 10 ani. Curtea Supremă pakistaneză i-a acordat însă permisiunea de a reveni în ţară luna trecută. Întoarcerea lui Sharif ameninţa să destabilizeze şi mai mult Pakistanul, în condiţiile în care popularitatea lui Musharraf este la cele mai scăzute cote, iar ţara se confruntă cu din ce în ce mai multe atacuri ale integriştilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite