Nave de război, trimise de ONU să lupte cu piraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Securitate al ONU a decis trimiterea de vase şi avioane militare în apele somaleze pentru a preveni atacurile piraţilor Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate o

Consiliul de Securitate al ONU a decis trimiterea de vase şi avioane militare în apele somaleze pentru a preveni atacurile piraţilor

Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate o rezoluţie ce permite ţărilor să utilizeze mijloace militare pentru a reprima acţiunile piraţilor somalezi.

Textul rezoluţiei, iniţiată de Franţa, SUA şi Panama, stipulează că ţările lumii pot trimite nave şi avioane de război în apele teritoriale somaleze pentru a contracara acţiunile piraţilor. Acest lucru se face cu acordul guvernului interimar somalez.

Potrivit unor diplomaţi, măsura luată de Consiliul de Securitate este semnificativă deoarece foloseşte forţa legii internaţionale pentru a permite marinelor din întreaga lume să urmărească piraţii şi hoţii înarmaţi.

Franţa ar fi dorit iniţial să extindă moţiunea pentru a permite abordarea pirateriei şi în alte zone, precum Vestul Africii. China, Vietnam şi Libia au afirmat însă că au votat pentru această măsură, tocmai pentru că se aplică numai Somaliei şi nu afectează suveranitatea altor ţări.

Apele Somaliei, lipsite de securitate

Apele din dreptul coastei somaleze sunt în apropierea rutelor navale care leagă Marea Roşie şi Oceanul Indian. Cum guvernul interimar al Somaliei nu are puterea de a menţine securitatea în propriile ape teritoriale, pirateria se practică aici pe scară largă. 26 de nave au fost atacate de piraţi în apele somaleze în ultimul an.

Votul Consiliului de Securitate survine în contextul în care ONU a lansat convorbiri de pace separate cu facţiunile implicate în conflictul din Somalia.

Discuţiile vor avea loc în ţara vecină, Djibouti, deoarece Somalia este considerată prea periculoasă. ONU încearcă intermedierea primelor convorbiri directe între rivalii somalezi, dar opoziţia islamică a refuzat, solicitând un calendar de retragere a trupelor etiopiene, care susţin guvernul.

Preşedintele somalez, Abdullahi Yusuf, spune că se va crea un gol de securitate dacă trupele etiopiene se retrag înainte de a fi înlocuite cu trupe ale ONU.

26 de nave

- au fost atacate de piraţi în apele somaleze în ultimul an

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite