Nava-cargo Progress M-12M nu a mai ajuns la Staţia Spaţială Internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta este al doilea eşec al industriei spaţiale ruse, în mai puţin de două săptămâni.

Nava-cargo rusă Progress M-12M, lansată, ieri, de la cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, cu destinaţia Staţia Spaţială Internaţională, nu mai transmite datele telemetrice de la separarea sa de lansator, informează RIA Novosti, citând o sursa din industria spaţială rusă.

Agenţia spaţiala Roskosmos spune că nava nu a ajuns pe orbita corectă, în timp ce alte surse susţin că aceasta a căzut pe Pământ, probabil în Siberia. Roskosmos a precizat într-un comunicat, citat de agenţia Itar-Tass, că o problemă a apărut în secunda 325 de zbor. „După 350 de secunde de zbor, o cădere de presiune a fost înregistrată în rezervorul de carburant, după care contactul a fost interupt", a declarat o sursă pentru Itar-Tass.

Nava transportă apă, alimente - mere, lămâi, portocale, ceapa şi usturoi - precum şi echipamentele ştiintifice şi medicale, combustibil, cărţi, produse de igienă, cadouri şi peisaje ale pictorului rus Aleksander Şilov. Greutatea totală a încărcăturii se ridică la 2,67 tone. Progress M-12M ar fi trebuit să ajungă la Staţia Spaţială Internaţională, vineri.

Acest incident intervine la mai puţin de o săptămână după ce Rusia a pierdut un satelit de telecomunicaţii important, lansat tot de la cosmodromul Baikonur, de o rachetă Proton. Dispozitivul a fost găsit pe o orbită greşită.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite