Naţionaliştii francezi - generaţia următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marine Le Pen, fiica şefului Frontului Naţional, de extrema dreaptă, nu-şi mai ascunde ambiţiile politice. Invitată luni, la microfon, de către jurnaliştii postului de radio RMC, Marine Le

Marine Le Pen, fiica şefului Frontului Naţional, de extrema dreaptă, nu-şi mai ascunde ambiţiile politice.

Invitată luni, la microfon, de către jurnaliştii postului de radio RMC, Marine Le Pen, fiica liderului Frontului Naţional (FN), Jean-Marie Le Pen, care până de curând nu se pronunţa asupra unei posibile succesiuni politice, a declarat că vrea să preia de la tatăl său şefia, când acesta va dori să-i predea ştafeta. Succesiunea nu se va produce însă imediat, şi nici cu ocazia congresului prevăzut pentru luna noiembrie.

La întrebarea dacă se gândeşte să îi succeadă lui Jean-Marie Le Pen, Marine a declarat simplu: "da", adăugând "voi candida la succesiunea sa, deoarece cred că am propuneri pentru viitor, pentru provocările anunţate ale secolului XXI". Totuşi, Marine Le Pen a ţinut să precizeze că tatăl ei va fi "candidat la propria succesiune, la congresul de tranziţie din noiembrie 2007".

În 2000, fiica politicianului francez de extrema dreaptă a preluat conducerea unei mici asociaţii, redenumită de ea Generation Le Pen (Generaţia Le Pen), care fusese înfiinţată în 1998 de către Samuel Marechal. Potrivit propriilor sale declaraţii, asociaţia este menită îmbunătăţirii imaginii partidului în ochii francezilor care nu simpatizează cu ideile promovate de Frontul Naţional.

De pildă, în privinţa problemei avortului, Marine are o poziţie mult mai flexibilă decât cea tradiţională a FN, ceea ce i-a adus şi unele critici în sânul partidului. Fiica lui Le Pen a rămas, în schimb, favorabilă pedepsei cu moartea.

Cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2007, Marine Le Pen a fost desemnată director de campanie al tatălui său. Ea a prezentat, la 11 decembrie 2006, noul afiş electoral al FN, care înfăţişa o tânără femeie maghrebiană. Afişul a provocat tulburare în rândul vechii gărzi frontiste.

Reprezentanţi ai aripii catolice tradiţionaliste a FN au socotit fotografia cu aluzii la imigraţie ca neconformă cu ideologia partidului. Marine Le Pen a apărat această alegere destinată să împace imaginea tatălui său cu cerinţele politice ale momentului.

"Pe afiş sunt evocate naţionalitatea, asimilarea, laicitatea, domenii în care dreapta şi stânga au eşuat total. Un anumit număr de francezi, imigranţi de origine, sunt conştienţi de acest eşec şi aşteaptă răspunsuri. Mulţi dintre ei se îndreaptă spre Jean-Marie Le Pen pentru a le obţine", a explicat ea.

Adepta unei linii "progresiste"

Marine este o persoană din ce în ce mai mediatizată, care apare acum frecvent în mass-media din Europa, pe internet şi YouTube. Chiar dacă împărtăşeşte multe din ideile tradiţionale ale FN, ea vrea să simbolizeze o tendinţă "progresistă" şi vrea să demonteze ideile potrivit cărora Frontul este rasist, sexist şi antisemit. În pofida divergenţelor politice, mulţi o consideră "o femeie frumoasă, inteligentă, simpatică, o persoană charismatică", date care, spun analiştii, o fac "şi mai periculoasă decât tatăl său".

Dar eşecul seniorului Le Pen la prezidenţiale a provocat discordie în sânul partidului. Iar junioara Marine e acuzată că a îndepărtat partidul de linia tradiţională, deschizându-l spre influenţe externe şi adoptând o strategie de "dedemonizare" zadarnică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite