Naţionaliştii flamanzi câştigă teren în Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul liberal-socialist al premierului belgian Guy Verhofstadt şi-a înaintat ieri demisia, după ce alegerile generale au fost câştigate de coaliţia conservatoare - condusă de

Guvernul liberal-socialist al premierului belgian Guy Verhofstadt şi-a înaintat ieri demisia, după ce alegerile generale au fost câştigate de coaliţia conservatoare - condusă de creştin-democraţi.

Verhofstadt, care a ocupat funcţia timp de opt ani, s-a deplasat la palatul regal pentru a-i prezenta demisia regelui Albert II şi va continua să guverneze provizoriu până la formarea noului executiv. El va fi înlocuit, cel mai probabil, de Yves Leterme, liderul creştin-democraţilor, care au câştigat, în alegerile de duminică, cu opt locuri mai mult în parlament faţă de legislatura anterioară, ajungând la 30 de locuri, adică o cincime din totalul fotoliilor de parlamentar.

Negocierile pentru formarea unui nou guvern de coaliţie au început ieri. În următoarele săptămâni, politicienii, împărţiţi în două tabere, de limbă flamandă, respectiv franceză, vor încerca toate combinaţiile posibile ale grupurilor politice pentru a găsi soluţia guvernamentală cu cele mai mari şanse de supravieţuire.

În cazul în care creştin-democraţii reuşesc să formeze o majoritate, unul dintre proiectele lor majore este acordarea unui grad mai mare de autonomie Flandrei (jumătatea nordică, vorbitoare de olandeză a Belgiei) şi Valoniei (provincie sudică, vorbitoare de franceză).

Flandra, mai tare ca Valonia

Politicienii din Flandra, zonă dominantă economic, orientată către comerţul liber şi care găzduieşte 60% din cei 10,5 milioane de belgieni, solicită mai multă autonomie, mai ales în sfera economică, dar şi în domeniile juridic şi de securitate. Tradiţionala lor nemulţumire este aceea că socialiştii aflaţi de mult timp la putere în Valonia sunt rezistenţi la reforme.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite