Naţionaliştii cuceresc parlamentul scoţian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În pofida pierderilor înregistrate de laburişti la regionalele de miercuri din Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia, premierul Tony Blair se arată optimist pentru apropiatele generale. La fel

În pofida pierderilor înregistrate de laburişti la regionalele de miercuri din Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia, premierul Tony Blair se arată optimist pentru apropiatele generale.

La fel de optimişti se arătau ieri şi conservatorii britanici. Sistemul de vot a dat însă rateuri impardonabile pentru verificata democraţie din Regatul Unit, cu 100.000 de buletine de vot defecte doar în Scoţia. Comisia Electorală nu a comentat originile haosului, dar a asigurat că "va iniţia o verificare independentă a numărării voturilor".

Cu toate incertitudinile rezultatelor, estimările arată cum conservatorii reţin 41% din numărul de voturi la nivel naţional, laburiştii rămân cu 27%, iar liberal-democraţii cu 26%. În Ţara Galilor, Partidul Laburist continua să fie cel mai important, dar s-ar putea să piardă majoritatea parlamentară.

Primul naţionalist scoţian asiatic

Rezultate interesante vin iar din Scoţia, unde Partidul Naţionalist a ajuns la nivelul de preferinţă al Partidului Laburist.

Liderul naţionaliştilor, Alex Salmond, şi-a câştigat locul în parlament în faţa unui contracandidat liberal-democrat, iar adjuncta sa, Nicola Sturgeon, în faţa unuia laburist.

Ambii consideră această "primă înfrângere a laburiştilor din 1955" drept un "vânt al schimbării în ţară".

Liderul laburist Jack McConnell, obişnuit să fie premierul scoţian, s-a rezumat să considere alegerile drept "cele mai dure şi mai aprinse din istoria Scoţiei". Întrebat dacă se va alia cu naţionaliştii, care insistă pentru încă un referendum asupra independenţei Scoţiei de Regat, liderul liberal-democrat a respins categoric ideea: "Suntem împotrivă, asta e poziţia noastră şi nu ne-o vom schimba".

Independent de aceştia, singularul socialist Tommy Sheridan şi-a pierdut fotoliul de parlamentar de Glasgow - unde au fost aleşi patru naţionalişti, inclusiv primul parlamentar asiatic, Bashir Ahmad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite