National Geographic dezvăluie de ce găinile din Transilvania au gâtul golaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au aflat de ce găinile din rasa "Gât golaş de Transilvania" nu au pene pe gât. National Geographic oferă explicaţiile, atingând ironic şi chestiunea vampirilor.

Găinile din rasa "Gât golaş de Transilvania" nu au nici pe departe gâtul gol pentru a le fi la îndemână vampirilor, scrie National Geographic. Rasa a rezultat în urma unei mutaţii genetice aleatorii care cauzează producerea unei molecule ce blochează creşterea penelor, moleculă numită BMP12, arată un nou studiu ADN.

Mutaţia a apărut la puii din nordul României cu sute de ani în urmă. Găina cu gâtul golaş are un corp de pui, cu gât roşu, fără pene, însă capul pare de curcan.

Când oamenii de ştiinţă au adăugat unui embrion de pui molecula BMP12, au avut marea surprindere de a constata că puilor nu le-au crescut pene pe gât. Studiul, condus de Denis Headon, un biolog la Institutul Roslin de la Universitatea din Edinburgh, demonstrează că zona gâtului este cea mai sensibilă la această moleculă.

Pentru a afla de ce, Headon a realizat împreună cu echipa sa o analiză ADN, care a dezvăluit un acid derivat din vitamina A care este produsă de piele de pe gât. Ei au descoperit că acidul îmbunătăţeşte, în esenţă, efectele moleculei BMP, rezultând gâtul golaş.

Spre deosebire de cele mai multe mutaţii genetice, care fac în general rău animalelor, acest experiment a crescut popularitatea gâinilor cu gâtul golaş la nivel mondial.

Asta pentru ca păsările cu gât golaş sunt mai rezistente la căldură şi produc carne şi ouă mai bune calitativ - deosebit de important pentru crescătorii de păsări de curte din climatul cald, cum ar fi Mexic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite