Natascha Kampusch pune pe jar guvernul austriac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Dosarul fetiţei de 10 ani, răpită în martie 1998 şi ţinută într-o pivniţă timp de opt ani şifonează, iarăşi imaginea autorităţilor. Povestea tulburătoare a Nataschei, copila

>> Dosarul fetiţei de 10 ani, răpită în martie 1998 şi ţinută într-o pivniţă timp de opt ani şifonează, iarăşi imaginea autorităţilor.

Povestea tulburătoare a Nataschei, copila sechestrată de inginerul Wolfgang Priklopil, a ţinut vreme îndelungată pagina întâi a publicaţiilor internaţionale. La doi ani de la eliberarea ei şi de la sinuciderea răpitorului, poliţia austriacă este acuzată de grave neglijenţe în anchetarea cazului. Învinuirile ajung până la guvernul conservator al cancelarului Wolfgang Schussel. Astăzi, tatăl Nataschei cere despăgubiri de 130.000 de euro.


Numele Nataschei Kampusch provoacă din nou mare agitaţie în Austria, presa locală vorbind chiar de un cutremur politic. Din ziua în care tânăra a reuşit să se salveze şi să fugă din pivniţa unde a ţinut-o ascunsă Priklopil, opinia publică şi presa austriacă nu au încetat să vorbească despre greşelile şi responsabilităţile neasumate de autorităţi pentru calvarul trăit de Natascha.

Iar astăzi, potrivit unui sondaj de ultimă oră, austriecii cer să se facă lumină într-un caz rămas cu multe zone obscure. Gazul pe foc l-a pus raportul unei comisii prezidate de un fost judecător constituţional, vizând modul defectuos în care a acţionat poliţia austriacă, "Bundeskriminalamt".


Din paginile raportului reiese că aceasta a dat dovadă de o crasă neglijenţă şi că nu a aprofundat informaţii care ulterior s-au dovedit a fi exacte referitoare la identitatea răpitorului şi locul sechestrului.


Bănuielile ajung foarte sus


Recentul raport irită autorităţile de la Viena pentru că sugerează faptul că erorile comise la vremea respectivă au fost minimalizate cu bună ştiinţă, din motive electorale. Guvernul conservator al cancelarului Wolfgang Schussel nu a dorit ca poliţia să apară în ochii opiniei publice drept o instituţie prost pregătită şi incapabilă să rezolve un caz complicat. Drept urmare, "de sus" a sosit ordinul ca anchetatorii să acţioneze în aşa fel încât despre acest dosar să nu se vorbească prea mult.


Astăzi, însă, sub presiunea opiniei publice, ministrul austriac de interne, Gunther Platter, a propus înfiinţarea unei comisii parlamentare care să scoată la iveală manipulările şi greşelile comise atunci. În consecinţă, în ziua de 3 martie, Camera inferioară a parlamentului austriac va decide constituirea comisiei de anchetă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite