Napoli, urgenţa gunoaielor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gunoaiele la Napoli se găsesc acum pretutindeni şi nimeni nu face un gest pentru a le îndepărta.

Napoletanii sunt în pragul unei crize de nervi, revolta bate la uşă, poate acestea sunt cele mai potrivite expresii pentru a descrie starea de spirit a locuitorilor care nu mai suportă munţii de gunoaie ce sufocă şi otrăvesc oraşul. Autorităţile locale dau vina pe Regiune, Regiunea vrea să dea în judecată Guvernul, iar între timp tonele de deşeuri continuă să se adune pe străzile oraşului. Se vorbeşte că, în toată Regiunea, s-ar strânge zilnic în jur de 600 de tone.

Primarul din Neapole, Luigi De Magistris, ridică din umeri, depăşit de o situaţie pe care nu o mai poate controla. Gunoaiele la Napoli se găsesc acum pretutindeni şi nimeni nu face un gest pentru a le îndepărta. Însă, vorbind cinstit, urgenţa deşeurilor din Napoli şi din Campania nu mai este demult o urgenţă. Criza durează de mai bine de 17 ani. Doar în ultima legislatură au fost emise două decrete şi cel puţin tot atâtea legi pentru a rezolva într-un fel situaţia deşeurilor care au ajuns aproape în casele napoletanilor. Zilele trecute, locuitorii au avut iarăşi de luptat cu fumul gros ieşit din cele peste 55 de incendii în care fost daţi flăcărilor munţi de resturi menajere.

Numai că de data aceasta oraşul este sugrumat de urgenţa sanitară a deşeurilor. Unii spun că Napoli nu se află încă pe marginea colapsului. Dar Napoli a intrat demult în colaps, ca o persoană înghiţită încet, dar sigur, fără prea mult zgomot, de nisipurile mişcătoare.

De când a fost declarată starea de urgenţă sanitară din cauza gunoaielor, în îndepărtatul 1994, nu s-a făcut nimic concret pentru a pune în practică o soluţie (de bun-simţ) propusă de unii edili nebăgaţi în seamă: aceea de a se aduna şi trata diferenţiat tonele de deşeuri. Şi iată-ne ajunşi în situaţia de nesuportat de astăzi, când locuitorii trimit în van sute de scrisori autorităţilor (inclusiv lui Berlusconi), pentru a se plânge că nu mai pot ieşi din casă din cauza gunoiului de pe străzi, care le-a ajuns la uşă.

Luigi De Magistris a tras mai demult semnalul de alarmă în privinţa urgenţei sanitare. Guvernul a fost rugat să intervină printr-un apel făcut chiar de şeful statului, Giorgio Napolitano. Aici intervine însă o altă problemă. Presa susţine că „urgenţa gunoaielor" nu se va rezolva aşa uşor, atât timp cât şi aici este amestecată şi Mafia.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite