Nancy Pelosi îl ameninţă pe preşedintele SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ea îi promite preşedintelui că va fi acţionat în judecată dacă va continua războiul fără acordul Congresului Democrata Nancy Pelosi, aflată la conducerea Camerei Reprezentanţilor,

Ea îi promite preşedintelui că va fi acţionat în judecată dacă va continua războiul fără acordul Congresului

Democrata Nancy Pelosi, aflată la conducerea Camerei Reprezentanţilor, l-a avertizat pe George W. Bush că va ajunge pe băncile tribunalului dacă va continua să emită dispoziţii personale privind finanţarea războiului din Irak.

Ea spune că deciziile unilaterale ale preşedintelui care ocolesc procedeul democratic al dezbaterii pot fi atacate pe motiv că "reduc importanţa Congresului". Pelosi spune că deputaţii şi senatorii negociază cu mare atenţie fiecare cuvânt, căutând soluţii de compromis între politica democraţilor şi cea a republicanilor. Tocmai de aceea ea deplânge obiceiul pe care şi l-a făcut preşedintele, de a trânti câte "un veto" pe toate deciziile parlamentarilor. "Bush utilizează în exces metoda respingerii, iar Congresul va găsi căi potrivite de a răspunde, nefiind exclusă punerea sub acuzare", a precizat purtătorul de cuvânt al democratei Pelosi. "Dacă va fi nevoie, Congresul poate emite legi speciale în acest sens", a mai spus el.

Ameninţarea, care a fost iniţial un simplu răspuns dat de Pelosi unui blogger, pe internet, s-a transformat ieri într-o afirmaţie oficială, după ce declaraţiile on-line au fost confirmate de purtătorul de cuvânt. Puţini jurişti au luat în considerare un astfel de scenariu. Analiştii spun că supărarea membrilor Congresului s-a accentuat însă după ce, săptămâna trecută, preşedintele Bush a scris pe legea retragerii din Irak: "Această lege este neconstituţională pentru că îşi propune să afecteze direct conducerea operaţiunilor de război într-un mod care lezează puterile investite ale preşedintelui".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite