Nancy Pelosi, faţă în faţă cu Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA a traversat Atlanticul pentru a găsi pe bătrânul continent soluţia unei probleme arzătoare: încălzirea planetei Liderul democrat şi alţi

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA a traversat Atlanticul pentru a găsi pe bătrânul continent soluţia unei probleme arzătoare: încălzirea planetei

Liderul democrat şi alţi şapte congresmeni au plecat, la sfârşitul săptămânii trecute, într-un voiaj în Europa, unde vor avea mai multe întâlniri cu experţi în climatologie şi responsabili politici din Germania, Belgia şi Grecia. Scopul acestor întrevederi este găsirea unor măsuri pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Nancy Pelosi a programat această călătorie pentru a aborda o temă căreia preşedintele George W. Bush nu i-a arătat, până în prezent, decât un interes limitat. Voiajul transatlantic al pre- şedintelui Camerei Reprezentanţ ilor are loc cu puţin timp înainte de summitul G8 pe teme de schimbări climatice, prevăzut pentru luna următoare. Acesta se înscrie într-o dezbatere mai largă referitoare la prevederile Protocolului de la Kyoto, tratatul internaţional din 1997 (ce expiră în 2012), care fixează plafoanele emisiilor carbonice din ţările industrializate.

Liderul de la Casa Albă a refuzat să îl semneze, argumentând că economia americană ar fi prejudiciată. Deşi Nancy Pelosi este în profund dezacord cu această poziţie, ea nu a atacat făţiş administraţia Bush pe această temă, reacţia ei fiind judecată "prea moale" de către unii comentatori şi chiar susţinători.

Deziluzie pentru Europa?

Imediat după ce doamna Pelosi şi-a început turneul european, mai multe organizaţii ecologiste au anunţat că au intrat în posesia unui document confidenţial potrivit căruia SUA se pregătesc ca, la summitul G8, să respingă noile obiective şi reguli referitoare la lupta împotriva schimbărilor dramatice ale climei. Acest demers ar ruina speranţele Germaniei, dar şi pe ale altor ţări europene, care vor să pună în practică un nou pact global legat de reducerea emisiilor carbonice. Spre deosebire de punctul de vedere al Washingtonului, Europa consideră că, fără niciun remediu urgent, consecinţele modificărilor climaterice vor fi devastatoare.

Vreau să discut cu preşedintele Bush problema independenţei energetice

Nancy Pelosi a creat o comisie pentru Independenţa Energetică a SUA şi Încălzirea globală, care să analizeze schimbările cauzate la nivel internaţional de fenomenul încălzirii planetei. Ea a declarat că partidul pe care îl reprezintă are, din acest punct de vedere, o poziţie apropiată de cea a liderilor europeni.

Democraţii şi-au exprimat în repetate rânduri dezacordul faţă de hotărârile luate de administraţia americană în materie de mediu înconjurător. Deocamdată, Casa Albă nu pare convinsă de necesitatea adoptării unor măsuri pentru situaţii de criză.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite