NATO şi-a dat foc la valiză în Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Islamabadul a anunţat că va modifica toate acordurile pe care le are cu SUA şi NATO, după cea mai gravă eroare a aliaţilor în Pakistan, soldată cu moartea a 24 de militari.

La câteva ore după raid, camioanele de aprovizionare şi autocisternele de combustibil ale NATO care se îndreptau spre Afganistan au fost oprite în oraşul Jamrud din regiunea Khyber.

„Am oprit livrările şi aproximativ 40 de cisterne şi camioane au fost întoarse de la postul de verificare din Jamrud", a declarat un oficial guvernamental, Mutahir Zeb. Pakistanul este o rută vitală de aprovizonare, pe aici trecând aproape jumătate din livrările NATO către trupele din Afganistan, a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

Premierul pakistanez a convocat o reuniune extraordinară a Comisiei pentru apărare, la finalul căreia a decis să întrerupă tranzitul transporturilor de aprovizionare ale NATO către Afganistan. Prim-ministrul Gilani a spus că atacul a reprezentat „o încălcare gravă a suveranităţii Pakistanului". Comisia va cere SUA să părăsească, în termen de 15 zile, baza aeriană Shamsi, pe care SUA o folosesc să lanseze drone. Totuşi, o asemenea cerere fusese deja făcută anterior şi e posibil ca baza să fie deja evacuată, notează BBC.

Guvernul pakistanez l-a convocat, de asemenea, pe ambasadorul american, pentru a-i transmite un protest oficial. Comisia a mai decis că guvernul „va trece la o revizuire completă a tuturor programelor, activităţilor şi cooperării cu SUA/NATO/ISAF, inclusiv la nivel diplomatic, politic şi al serviciilor de informaţii.

Sicriele soldaţilor pakistanezi ucişi în raidul de sâmbătă   Foto: afp



Ieri, pakistanezii şi-au îngropat, într-un climat tensionat, cei 24 de soldaţi ucişi de NATO, răscolind resentimentele faţă de America. Posturile de televiziune au arătat sicriele militarilor acoperite cu steagul pakistanez verde şi alb în timpul unei ceremonii desfăşurate la centrul de comandă din Peshawar, nord-vestul ţării. Aproximativ 500 de membri ai Jamaat-e-Islami, cel mai mare partid religios din ţară, au organizat un protest în regiunea tribală Mohmand, unde au avut loc bombardamentele  NATO. Au fost strigate sloganuri precum „Ajunge cu America!" şi „Jihadul este singurul răspuns pentru America".

Filmul incidentului

Un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice a recunoscut că „este foarte probabil" ca un aparat NATO să se afle la originea atacului de la graniţa cu Afganistanul. Generalul de brigadă Carsten Jacobson a transmis condoleanţe Pakistanului şi a spus că NATO a deschis o anchetă în privinţa incidentului.

Există două versiuni diferite, ambele incomplete. Atacul s-a petrecut pe timpul nopţii, la ora locală 2.00, şi a vizat punctul de verificare Salala, aflat la 2,5 km de graniţa cu Afganistanul. Armata pakistaneză afirmă că elicoptere şi un avion de luptă au lovit două posturi de graniţă. Cert este că 24 de oameni au murit şi 13 au fost răniţi. Oficialii locali spun că cele două posturi se aflau la distanţă de 300 de metri.

Sicriele soldaţilor pakistanezi ucişi în raidul de sâmbătă   p Foto: afp

Camioanele de aprovizionare ale NATO, blocate în Pakistan  Foto: reuters



Oficialii pakistanezi citaţi de BBC mai spun că în zonă nu se înregistraseră activităţi ale militanţilor islamişti şi majoritatea soldaţilor pakistanezi dormeau. Potrivit părţii pakistaneze, NATO cunoştea reţeaua posturilor şi nu ar fi trebuit să tragă. Generalul Jacobson a declarat, la rândul său, că o forţă mixtă NATO-afgană se afla în zonă când „în teren a intervenit o situaţie tactică". Oficialul NATO nu a dat însă mai multe detalii.

Camioanele de aprovizionare ale NATO, blocate în Pakistan  p Foto: reuters

El a spus că s-a cerut sprijin aerian şi a recunoscut că există o probabilitate forte mare ca NATO să fi produs victimele. Surse militare din Afganistan au declarat pentru BBC că forţele speciale afgano-americane erau într-adevăr în zona respectivă, unde credeau că talibanii aveau o tabără militară. Misiunea a fost vizată de tiruri dintr-o poziţie de peste graniţă, din Pakistan, şi  a apoi a primit permisiunea de la sediul ISAF să riposteze. Pentru NATO, incidentul ar putea fi o greşeală foarte gravă, întrucât depinde în mare măsură de ruta prin Pakistan pentru a-şi aproviziona oamenii din Afganistan.

Istorie tensionată

Deşi nu este primul incident de acest gen la graniţa afgano-pakistaneză, evenimentul de sâmbătă s-ar putea dovedi cel mai grav. În urmă cu două săptămâni, 18 insurgenţi islamişti au fost ucişi de rachetele  trase de cinci drone americane asupra unei tabere a talibanilor pakistanezi de la Baber Ghar, districtul Waziristan.Înmulţirea atacurilor cu drone de către SUA în zonele de la frontiera cu Afganistanul irită Islamabadul, deoarece în atacuri cad victime şi civili pakistanezi, nu numai islamişti.

Atacul de sâmbătă vine pe fondul înrăutăţirii relaţilor dintre SUA şi aliatul său în „războiul împotriva terorii", Pakistan, după ce, în luna mai, forţele speciale americane l-au eliminate pe liderul al-Qaida, Osama bin Laden, în timpul unui raid secret în oraşul-garnizoană pakistanez Abbottabad. Administraţia de la Islamabad calificase şi acest raid drept un atac asupra suveranităţii.

"Este un atac la suveranitatea Pakistanului. Nu vom permite nimănui să ne-o încalce.''
Yusuf Raza Gilani premierul Pakistanului

Yusuf Raza Gilani
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite