NATO curtează Rusia şi Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a discutat, ieri, la Moscova, ultimele detalii privind  summitul Alianţei de la Lisabona, la care şi-a anunţat participarea şi preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Analiştii spun că reuniunea din capitala portugheză va fi dominată de încheierea unui acord pentru un sistem antirachetă şi de relansarea relaţiilor cu Rusia.

„Summitul Consiliului Rusia-NATO, din 20 noiembrie de la Lisabona, va marca un nou început în relaţiile dintre Moscova şi Alianţă", a confirmat Rasmussen, după discuţiile cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. 

Cooperare în domeniul sistemului antirachetă

Şeful NATO a pregătit deja terenul. Rasmussen a anunţat că Alianţa invită Rusia să reia cooperarea în domeniul apărării antirachetă pentru teatrul de operaţiuni, propunând chiar organizarea unor exerciţii în acest domeniu, relatează agenţia Ria Novosti.

Secretarul general al NATO a subliniat că nu exclude să i se propună şi Ucrainei o cooperare în domeniul apărării antirachetă. „Invitaţia va fi deschisă partenerilor euroatlantici. De asemenea, va fi deschisă pentru Ucraina, dacă ea doreşte", a precizat Rasmussen.

El a ţinut să liniştească Moscova în privinţa unei noi extinderi a Alianţei, precizând că la Lisabona nu se va lua nici o decizie, dar a notat că politica uşilor deschise continuă. „Fiecare ţară are dreptul să hotărască dacă va adera sau nu la NATO", a declarat Rasmussen pentru postul de radio Ecoul Moscovei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite