NATO a semnat acorduri pentru a evacua echipamentele din Afganistan prin Asia Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO a semnat acorduri cu Kazahstan, Uzbekistan şi Kirghistan cu scopul de a folosi teritoriul acestora pentru evacuarea vehiculelor şi a echipamentului militar din Afganistan, transmite BBC News în pagina electronică.

Acordul va permite alianţei militare să evite Pakistanul, care a blocat folosirea teritoriului său din cauza neînţelegerilor cu NATO asupra atacurilor cu avioane fără pilot.

NATO va începe retragerea trupelor şi a echipamentelor din Afganistan spre sfârşitul anului.

Aceste acorduri înlesnesc returnarea echipamentului în Europa prin Rusia.

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a anunţat acordurile luni. Acesta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă: "Aceste acorduri ne vor oferi o serie de noi opţiuni şi reţeaua flexibilă de transport de care avem nevoie".

Operaţiunea NATO din Afganistan trebuie să se încheie până în 2014. Zeci de mii de vehicule, containere şi arme vor trebui să fie deplasate până atunci. Forţa a început deja să retragă anumite echipamente, scrie Mediafax.

Pakistanul este cea mai uşoară şi ieftină rută către Afganistan însă a fost închisă pentru forţele NATO de şase luni.

Islamabad a închis rutele din sud după ce atacuri aeriene americane au ucis accidental 24 de soldaţi pakistanezi, obligând NATO să folosească mai ales aşa numita Reţea de distribuţie nordică prin Asia Centrală, Cauzaz şi Rusia.

SUA au negociat cu Pakistanul pentru redeschiderea rutelor sudice, însă discuţiile au realizat un progres slab până în prezent.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite