NATO a respins propunerea Rusiei pentru o "apărare antirachetă sectorială"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO a respins propunerea ruşilor de a împărţi continentul în zone de protejat şi de a avea astfel o "apărare antirachetă sectorială", informează prestigiosul cotidian Wall Street Journal.

Propunerea Rusiei a fost prezentată liderilor NATO de către preşedintele Dmitri Medvedev la summitul de la Lisabona. Conceptul de "apărare antirachetă sectorială", prezentat de liderul de la Kremlin, presupunea ca Rusia să preia responsabilitatea privind apărarea antirachetă pentru orice proiectil lansat înspre Europa care ar survola teritoriul său sau zona sa de responsabilitate. Ţările NATO urmau să facă acelaşi lucru pentru orice rachetă lansată în direcţia Rusiei.

Cei 28 de lideri al Alianţei Nord-Atlantice au respins această propunere, trimiţând-o spre examinare experţilor, care ar urma să îşi prezinte raportul la o reuniune a miniştrilor Apărării din cadrul NATO şi Rusiei la Bruxelles, în iunie.

Rusia s-a declarat, la summitul de la Lisabona, dispusă să colaboreze cu NATO la un scut antirachetă în Europa. Pentru NATO, colaborarea cu Rusia înseamnă o legătură între propriul scut, care se sprijină în mare parte pe tehnologie americană, şi cel al Moscovei, ce consistă într-un schimb de informaţii şi proceduri de alertă comune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite