NATO, trasă pe sfoară de un fals lider taliban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mullahul Mansour, omul pe care miza Alianţa pentru a pune capăt războiului, era un impostor . Lunile de negocieri secrete, anevoioase şi riscante, duse între talibani şi liderii afgani, sunt pe cale de a fi compromise.

Progresul tratativelor era datorat prezenţei la discuţii a Mullahului Akhtar Muhammad Mansour, unul dintre liderii de frunte ai insurgenţilor (al doilea în ierarhia talibanilor, după Mohammed Omar).S-a dovedit însă că acest personaj era un fals Mansour. Acum, scrie „The New York Times", Statele Unite şi oficialii afgani recunosc că au stat de vorbă cu un impostor. Ca urmare, demersurile pentru a aduce la aceeaşi masă oficiali americani, afgani şi lideri talibani au fost decredibilizate, iar rezultatele negocierilor sunt puse sub semnul întrebării. În plus, pentru participarea sa la tratative, falsul Mansour a primit o groază de bani de la Alianţă, scrie NYT, citând un diplomat occidental de la Kabul.

Personajul a participat la trei întâlniri cu oficiali NATO şi afgani, iar pentru a ajunge la o întrevedere cu preşedintele Hamid Karzai - dezminţită ulterior de pereşedintele afgan - Alianţa i-a pus la dispoziţie un avion. Principala scuză invocată acum de cei păcăliţi este că majoritatea liderilor talibani n-au fost văzuţi la faţă niciodată de către oficialii NATO şi cei afgani.

Ca detaliu picant al afacerii, „The New York Times" scrie că, în urmă cu o lună, Casa Albă a cerut redacţiei să scoată numele lui Mansour dintr-un articol despre negocierile de pace din motive de securitate. Stafful preşedintelui Obama era îngrijorat că dezvăluirea identităţii liderului taliban i-ar pune acestuia viaţa în pericol. Conducerea NYT a fost de acord să şteargă numele lui Mansour şi pe al altor doi lideri talibani implicaţi în tratative. 

Simplu escroc sau spion?

Americanii afirmă acum că au avut unele îndoieli legate de identitatea persoanei care se dădea drept Mullahul Mansour. Acestea ar fi apărut după cea de-a treia întâlnire şi ultima, desfăşurată la Kandahar. Un afgan care îl cunoscuse pe Mansour le-a spus că omul prezent la tratative nu seamănă cu liderul taliban.

Dacă oficialii NATO au reuşit până la urmă să stabilească impostura (fără a preciza dacă prin prelevarea amprentelor sau prin alte mijloace), identitatea reală a personajului rămâne un mister. Unii afirmă că omul era pur şi simplu un escroc pus pe îmbogăţire, alţii susţin ipoteza că era un spion al insurgenţilor. “Talibanii sunt mai inteligenţi decât credem şi au propriul serviciu de spionaj”, a declarat, citat de NYT, un oficial afgan apropiat anchetei. Există însă şi ipoteza că omul ar fi putut lucra pentru serviciul secret pakistanez, ISI. Mulţi agenţi ai ISI fac dublu joc, asigurând, pe de o parte, Statele Unite că se află pe urmele talibanilor, iar pe de alta acordând sprijin insurgenţilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite