NATO recunoaşte că a ucis din nou civili în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ISAF, trupele NATO în Afganistan, şi armata americană au recunoscut vineri că au ucis civili afgani în cursul unor operaţiuni separate, situaţie ce a provocat furia preşedintelui Hamid Karzai, relatează AFP.

Într-un comunicat comun al coaliţiei, ISAF şi armata americană nu au făcut precizări în legătură cu numărul victimelor, însă responsabili locali au evaluat acest total la 21.

"Coaliţia îşi asumă întreaga responsabilitate pentru aceste incidente tragice şi regretabile. Ne vom întâlni cu membri familiilor celor ucişi şi răniţi pentru a le prezenta sincerele noastre condoleanţe", se afirmă în documentul citat de AFP.

Generalul John Allen, comandantul ISAF, îi va comunica preşedintelui Hamid Karzai rezultatul anchetelor privind incidentele petrecute la 4 mai în Helmand (sud) şi la 6 mai în Badghis (nord-vest).

"Preşedintele va primi asigurări în legătură cu angajamentul nostru de a lua toate măsurile necesare pentru a minimiza probabilitatea ca asemenea evenimente să se mai întâmple în viitor", menţionează comunicatul în care se precizează că eventualii responsabili ai acestor incidente "vor fi traşi la răspundere".

Preşedintele afghan a ameninţat luni Washingtonul cu îngheţarea acordului de parteneriat strategic pe termen lung semnat recent de cele două ţări dacă forţele NATO din Afganistan nu vor depune eforturi suplimentare pentru a evita uciderea civililor în cursul operaţiunilor pe care le desfăşoară.

"Nu trebuie să permitem ca aceste incidente să afecteze obiectivul nostru comun pentru un Afganistan paşnic şi în siguranţă", se poate citi în comunicatul amintit, care adaugă că guvernul afgan şi aliaţii săi din NATO au realizat foarte multe în ultimul deceniu.

În bombardamentul din provincia Helmand, au fost ucişi şase membri ai aceleiaşi familii - doi băieţi, trei fete şi o femeie -, a precizat biroul guvernatorului local, aminteşte Agerpres.

În Badghis , şi-au pierdut viaţa 15 civili, printre care femei şi copii, a făcut cunoscut Qazi Abdul Rahim, un deputat al acestei provincii. Bilanţurile nu au fost confirmate la nivel naţional şi nici de coaliţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite