NATO a pierdut Afganistanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afirmaţia şocantă aparţine Lordului Ashdown, fost Înalt Reprezentant al ONU în Bosnia şi Herţegovina, propus acum pentru acelaşi post la Kabul, unde este nevoie de o intensificare a

Afirmaţia şocantă aparţine Lordului Ashdown, fost Înalt Reprezentant al ONU în Bosnia şi Herţegovina, propus acum pentru acelaşi post la Kabul, unde este nevoie de o intensificare a eforturilor de reconstrucţie după război

Lordul Paddy Ashdown a declarat că NATO "a pierdut Afganistanul", incapacitatea de a stabiliza zona putând duce la declanşarea unui război între triburile locale.

Ashdown a făcut aceste afirmaţii înainte de întâlnirea de miercuri, din Olanda, a miniştrilor apărării din ţările NATO. El a fost propus pentru postul de trimis special cu puteri sporite al ONU în Afganistan, post deţinut până la sfârşitul acestui an de germanul Tom Koenigs.

Fost lider al Partidului Liberal-Democrat din Marea Britanie, Paddy Ashdown consideră că situaţia din Afganistan este mult mai complicată decât cea din Irak, întrucât ar putea avea efecte negative şi în Pakistan.

Aliaţii europeni, criticaţi de Robert Gates

Declaraţiile sale au fost primite cu reticenţă de unii diplomaţi, dar au fost salutate de oficialii americani şi britanici care doresc sporirea resurselor pentru operaţiunile NATO din Afganistan.

Săptămâna aceasta, secretarul american al apărării, Robert Gates, i-a criticat din nou pe aliaţii europeni că nu răspund acestor cereri, din cauza angajamentelor în alte zone, precum Irak, Liban sau Kosovo.

În plus, opinia publică din cele mai multe ţări europene nu este de acord cu o eventuală prelungire a misiunii din Afganistan. Critici vin şi de la Kabul, autorităţile afgane fiind nemulţumite de modul în care evoluează procesul de reconstrucţie a ţării.

Statele Unite şi Marea Britanie au decis să acorde puteri sporite trimisului special al ONU în Afganistan, astfel încât acesta să poată coordona eforturile de refacere după războaiele din ultimele decenii. Persoana care va ocupa acest post va avea însă o sarcină dificilă.

Pe de o parte, va trebui să coordoneze misiunea comunităţii internaţionale, iar pe de altă parte va trebui să nu ştirbească cu nimic autoritatea preşedintelui Hamid Karzai, a declarat pentru "The Daily Telegraph" un diplomat britanic. În aceste condiţii, Tom Koenigs, un politician german total necunoscut pe plan internaţional, nu are atuurile necesare pentru această funcţie.

Fratele Kaczynski vizează şi el postul de trimis special

În afară de Paddy Ashdown, printre propuneri se mai află fostul ministru german de externe Joschka Fischer, actualul şef al diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, precum şi premierul polonez Jaroslaw Kaczynski, care a pierdut alegerile parlamentare desfăşurate duminică.

Potrivit presei germane, cele mai mari şanse pentru ocuparea acestui post le au Lordul Ashdown şi Joschka Fiscker. Bernard Kouchner nu pare dispus să plece din guvernul lui Francois Fillon, iar Jaroslaw Kaczynski nu are suficientă experienţă pe plan internaţional.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite