NATO, nevoit să-şi regândească strategia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu războiul din Georgia, Alianţa traversează cea mai gravă criză în relaţia cu Rusia de la încheierea Războiului Rece, scrie agenţia France Press Factorii care au fragilizat

Odată cu războiul din Georgia, Alianţa traversează cea mai gravă criză în relaţia cu Rusia de la încheierea Războiului Rece, scrie agenţia France Press

Factorii care au fragilizat NATO ar fi divergenţele aliaţilor în privinţa scutului american din Europa, Kosovo, şi promisiunea de aderare făcută Georgiei şi Ucrainei.

Daniel Korski, de la European Council on Foreign Relations (ECFR), susţine că actuala criză va determina obţinerea mai rapidă a unui consens în sânul Alianţei, după ce în ultimii ani NATO s-a confruntat cu disensiuni.
"După terminarea Războiului Rece, Tratatul Nord-Atlantic a suferit din cauza lipsei unui inamic concret. (...) Avem acum o criză optimă pentru recrearea unităţii şi regăsirea consensului", a spus Korski.

Garanţiile de securitate, în discuţie

Nu se poate spune că NATO va decide în scurt timp integrarea Georgiei şi a Ucrainei, pentru că "subiectul stârneşte încă polemici", a spus expertul. Totuşi, NATO trebuie să facă eforturi pentru a-şi intensifica cooperarea cu Georgia, (...) un rezultat deja contraproductiv pentru Moscova", notează Korski.

O altă consecinţă a crizei georgiene constă în faptul că NATO trebuie să reflecte asupra garanţiilor de securitate pe care le poate oferi membrilor săi, explică Tomas Valasek de la Centrul pentru reforme europene din Londra.

Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord stipulează că, în cazul unui atac împotriva unei ţări membre, celelalte aliate trebuie să ofere ajutor statului respectiv, chiar şi "prin folosirea forţei militare". "Dezbaterea despre numele ţărilor pentru care trebuie să fii gata să lupţi şi să mori a început deja", susţine Tomas Valasek.

Pioni pe tabla mondială de şah

Lumea întreagă respinge un asemenea scenariu, în frunte cu Rusia şi SUA, care subliniază că nu au niciun interes în acest sens.

Totuşi, potrivit lui Tanguy Struye, "fiecare ţară a reînceput să-şi mişte pionii pe tabla mondială de şah, în Caucaz, în Africa sau în Asia, într-un amplu joc de influenţă în jurul unor state-pivot, situaţie care aminteşte de epoca Războiului Rece. Iar Georgia, în Est, este exemplul perfect în acest sens, din punct de vedere politic, economic şi energetic".

Marea diferenţă, a nuanţat Struye, este că nu mai sunt doar două mari puteri, ci probabil şapte: în afara Statelor Unite şi a Rusiei, se profilează deja China, India, Japonia, Europa şi chiar Brazilia.

Afganistanul, altă problemă

Nici în Afganistan situaţia în rândul aliaţilor nu este prea roz după uciderea celor 10 soldaţi francezi, în circumstanţe încă neclare. Presa franceză cerea ieri explicaţii privind strategia Franţei în regiune. "Nepregătirea unităţilor, greşeală de coordonare în interiorul NATO, oricare ar fi explicaţia, ea obligă la precizări privind opţiunile şefului statului şi ale şefului armatei", scrie "Le Monde".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite