NATO, divizată în chestiunea rusească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA şi Marea Britanie pledează pentru o poziţie dură faţă de Moscova, în timp ce Franţa şi Germania vor doar mustrări verbale Reuniunea de astăzi a miniştrilor de externe ai NATO se

SUA şi Marea Britanie pledează pentru o poziţie dură faţă de Moscova, în timp ce Franţa şi Germania vor doar mustrări verbale

Reuniunea de astăzi a miniştrilor de externe ai NATO se anunţă furtunoasă. Atitudinea faţă de Moscova împarte deja statele membre în două tabere.

Statele Unite şi Marea Britanie doresc o suspendare a cooperării pe probleme de securitate cu Rusia, în timp ce Franţa şi Germania au o poziţie mult mai conciliantă, din dorinţa de a-şi proteja interesele comerciale.

Potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, Parisul şi Berlinul vor încerca să blocheze trimiterea unor echipe în Georgia, care să monitorizeze mişcările armatei ruse în această ţară.

Un oficial britanic a precizat, sub acoperirea anonimatului, pentru "The Times" că NATO vrea să transmită Rusiei mesajul că nimic nu va mai fi ca înainte. Grupul de ţări care împărtăşesc punctul de vedere al Londrei şi Washingtonului apreciază că viitorul Alianţei va avea de suferit, dacă mesajul organizaţiei va fi perceput la Moscova ca fiind "ambivalent". O propunere britanico-americană va viza suspendarea colaborării pe probleme de securitate, adică a Consiliului NATO-Rusia.

Fără decizii majore

Înfiinţat în 2002, pentru a crea o apropiere între cele două părţi, Consiliul se reuneşte în mod regulat pentru a aborda chestiuni de interes comun, precum stabilitatea regională sau lupta împotriva terorismului. Analiştii apreciază că astăzi nu vor fi luate decizii importante, existând puţine şanse ca membrii Alianţei să ajungă la vreun consens, cu excepţia includerii Georgiei în NATO.

Poziţia României va fi cea decisă în cadrul celor două şedinţe ale CSAT dedicate acestei probleme şi a hotărârilor luate la ultima reuniune CAGRE. Bucureştiul va promova acele soluţii care pot aduce stabilitate în zona Caucazului de Sud.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Cosmin Boiangiu, a declarat pentru "Adevărul" că soluţionarea crizei actuale şi aplicarea acordului de pace sunt priorităţile reuniunii de astăzi.

Kremlinul vrea revizuirea relaţiilor cu Alianţa

În replică, Moscova a anunţat ieri că îşi va revizui relaţiile cu NATO în urma declaraţiilor "intolerabile" ale secretarului general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer, referitoare la folosirea excesivă a forţei de către Rusia în conflictul cu Georgia.

Dmitri Rogozin, ambasadorul rus la NATO, a precizat că afirmaţiile nu pot fi luate în serios, ele venind din partea unei organizaţii care a folosit disproporţionat forţa împotriva populaţiei civile, în special în Iugoslavia, în 1999.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite