NATO îşi va crea propriul scut antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teritoriul României va fi astfel protejat de rachetele balistice ale statelor-problemă NATO îşi va crea propriul său sistem de apărare antirachetă, completându-l pe cel american, a

Teritoriul României va fi astfel protejat de rachetele balistice ale statelor-problemă

NATO îşi va crea propriul său sistem de apărare antirachetă, completându-l pe cel american, a declarat Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al Alianţiei Nord-Atlantice, după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele american George Bush, la ranch-ul acestuia din Texas. Scheffer a precizat că scutul aliat va fi complementar celui al Statelor Unite şi va proteja ţările din sud-estul Europei, care nu se află sub umbrela americană.

În urmă cu două luni, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, atrăgea atenţia că scutul american antirachetă destinat protejării Europei de ameninţările rachetelor balistice lansate de state "problematice" nu acoperă toate membrele Alianţei. "Flancul de sud-est al NATO - Bulgaria, România, Grecia şi Turcia - nu va fi acoperit de acest dispozitiv, care ar trebui, prin urmare, completat cu alte sisteme antirachetă. Există multe motive de a aduce această dezbatere în cadrul Alianţei, fără a se interfera, bineînţeles, cu discuţiile aflate în desfăşurare între prietenii noştri americani şi prietenii noştri polonezi şi cehi", spunea Scheffer. Aceste discuţii au avut loc la ultimul summit NATO de la Oslo, cu urmări pozitive. Cei 10 interceptori pe care SUA vor să-i amplaseze în Polonia, alături de un radar în Cehia, pentru a proteja teritoriul american de rachetele balistice provenind din nordul Iranului, ar acoperi trei sferturi din teritoriul aliaţilor europeni, potrivit NATO. Ştiind opoziţia Moscovei faţă de amplasarea elementelor scutului antirachetă în Polonia şi Cehia, şeful NATO susţine că mai întâi problema scutului complementar aliat va fi discutat de experţii statelor membre, urmând ca ulterior să se întâlnească cu reprezentanţii Rusiei.

Scurgere de informaţii despre interceptoarele americane

Japonia a descoperit o scurgere de informaţii clasificate privind interceptoarele de rachete ale Statelor Unite. Poliţia niponă a avut confirmarea la un colegiu naval depistând un caz de scurgere de informaţii privind sistemul radar Aegis, utilizat de Statele Unite pe navele prevăzute cu interceptoare de rachete balistice de tip SM-3. În afară de datele privind interceptoarele de tip SM-3, au fost dezvăluite şi documente confidenţiale referitoare la sistemul de distribuire a informaţiilor "Link 16", cel mai nou utilizat de principalele nave de război americane şi avioane de luptă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite