NATO: cel mai complet parteneriat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ajunul începerii Summitului NATO de la Lisabona, ambasadorul SUA la Bucureşti a explicat, în exclusivitate pentru „Adevărul“, mizele reuniunii

Statele Unite şi Europa formează cel mai complet parteneriat - unul caracterizat de valori, interese şi scopuri comune. Colaborarea lor este crucială pentru a face faţă provocărilor şi ameninţărilor secolului al XXI-lea.

Această relaţie transatlantică nu se rezumă doar la ce putem facem, ci şi la ceea ce suntem: valorile împărţite de America şi Europa ne unesc în cadrul comunităţii transatlantice. Aceşti factori - ce putem face împreună şi valorile comune - determină SUA să acorde o mare importanţă participării la summitul NATO şi la reuniunea SUA-UE, ce vor avea loc la Lisabona, la 19 şi 20 noiembrie, şi la summitul OSCE de la Astana, la 1 şi 2 decembrie.

În zilele noastre, provocările nu se limitează doar la spaţiul transatlantic. NATO, OSCE, parteneriatul UE-SUA sunt instrumente ce ne permit să avem o abordare comprehensivă în ceea ce priveşte securitatea, drepturile omului, respectarea legilor şi provocările economice cu care se confruntă comunitatea noastră. Aceste instituţii sunt la fel de importante ca atunci când au fost create, dar au nevoie de o viziune orientată spre realităţile secolului al XXI-lea. 

NATO - mecanism esenţial

NATO rămâne mecanismul esenţial pentru angajarea SUA în securitatea Europei şi pentru cooperarea europeano-americană privind securitatea în întreaga lume. Aşteptăm cu nerăbdare ca preşedintele Obama şi ceilalţi 27 de lideri ai NATO să adopte în unanimitate noul Concept Strategic al Alianţei la summitul de la Lisabona; un concept ce include noile ameninţări la adresa Alianţei, stabileşte noi parteneriate şi le consolidează pe cele existente şi trasează într-un mod concis şi clar obiectivele NATO în secolul al XXI-lea.

Ne aşteptăm să ajungem la o înţelegere în privinţa extinderii capacităţilor NATO de apărare anti-rachetă, pentru a ne apăra teritoriile şi populaţiile. Tot la Lisabona, liderii NATO se vor întâlni cu preşedintele afgan, Hamid Karzai, şi cu partenerii din ISAF pentru a trasa planuri de viitor şi vor participa la importantul Consiliu NATO-Rusia, alături de preşedintele Dmitri Medvedev. Relaţia noastră este bazată pe interese comune în ceea ce priveşte o gamă largă de subiecte - de la securitatea transatlantică (inclusiv apărarea anti-rachetă) şi securitatea energetică până la investiţii comerciale şi promovare a comerţului.

România, partener vital

România este un aliat apropiat al SUA şi un partener valoros în abordarea provocărilor globale. Apreciem această relaţie de prietenie şi vedem în România un partener vital - atât pe plan bilateral, cât şi multilateral - în angajamentul nostru transatlantic activ prin intermediul UE, NATO şi al altor organizaţii internaţionale, în zone precum Afganistan şi Balcanii de Vest. Relaţia noastră se bazează pe interese comune în chestiuni precum securitatea transatlantică, securitatea energetică, investiţiile şi promovarea comerţului.

UE este un actor global şi un partener important pentru SUA. După adoptarea Tratatului de la Lisabona, în decembrie anul trecut, sperăm ca UE să joace un rol mai mare în toate chestiunile importante economice şi de securitate. Colaborarea UE-SUA este comprehensivă şi intensă într-o serie de chestiuni, de la pacea în Orientul Mijlociu, sancţiunile împotriva Iranului până la lupta împotriva pornografiei infantile.

La primul summit UE-SUA după adoptarea Tratatului de la Lisabona, liderii noştri vor consolida parteneriatul şi vor sublinia impactul coordonării în scopul redresării şi creşterii economiilor noastre şi al reglementării comerţului, respectând angajamentelor luate la summitul G20 de la Seul şi pregătind un Consiliu Economic Transatlantic de substanţă, în decembrie.

Statele Unite speră să ajungă la un acord cu partenerii europeni, în săptămânile ce urmează. „O Europă puternică este esenţială pentru securitatea şi prosperitatea noastră. Multe din ceea ce sperăm să realizăm la nivel global depind de cooperarea cu Europa. Avem nevoie de un leadership european în secolul al XXI-lea.", după cum declara secretarul de stat, Hillary Clinton.

Astăzi, Statele Unite sunt alături de Europa, aşa cum au fost şi în anii întunecaţi şi tensionaţi ai Războiului Rece. Vom reforma instituţiile transatlantice şi parteneriatul nostru strategic pentru a răspunde provocărilor şi oportunităţilor comune ale viitorului.

Agenda Summitului NATO

NATO va adopta, în cadrul summitului de astăzi, de la Lisabona, strategia de retragere din Afganistan, prin transferul progresiv al operaţiunilor către forţele de securitate locale, până în 2014. Va fi ratificat un „Parteneriat pe termen lung" cu Afganistanul. Pe ordinea de zi este şi adoptarea unui nou „concept strategic", ce vizează eficientizarea NATO, pentru a face faţă noii lumi multipolare, cu pericole diverse.

În acest context vor fi discutate decizia de a înfiinţa un scut antirachetă în Europa sau apărarea cibernetică. Mâine, aliaţii vor oficializa relansarea cooperării cu Moscova, cu ocazia Summitului NATO-Rusia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite