NATO va desfăşura elemente ale scutului antirachetă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sursă din cadrul Ministerul bulgar al Apărării a afirmat că NATO urmează să desfăşoare, în cadrul noului sistem antirachetă, componente ale sistemului antirachetă în Bulgaria, Turcia şi România, relatează publicaţia bulgară Sega, citată de NewsIn.

Sursa susţine că NATO va instala în Bulgaria elemente ale scutului antirachetă în 2012. El a mai spus că sistemul de apărare antirachetă, care urma să fie instalat Polonia şi Cehia, va fi împărţit în câteva componente, care urmează a fi instalate în Bulgaria, Turcia şi România.

Publicaţia bulgară scrie că sistemul de apărare antirachetă nu va fi poziţionat ca sistem american, ci ca proiect al NATO.

De asemenea, scrie Sega, Alianţa va instala în Bulgaria rachete Patriot, iar la unităţile militare bulgare vor fi desfăşurate baze logistice şi centre de comandă pentru rachetele SM-3.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat la 17 septembrie că SUA renunţă la proiectul de scut antirachetă în Europa de Est promovat de predecesorul său George W. Bush. Obama a dat asigurări că noul sistem de apărare antirachetă va fi mai amplu decât precedentul, subliniind că programul balistic iranian rămâne o ameninţare. În aceeaşi zi, secretarul american al apărării Robert Gates a precizat că Statele Unite nu renunţă la instalarea unor elemente ale scutului antirachetă în Europa, ci intenţionează să le facă mai flexibile, pentru a acoperi nordul şi sudul Europei.

Rusia s-a opus vehement proiectului de scut american antirachetă promovat de fostul preşedinte american George W. Bush, care prevedea instalarea de rachete interceptoare în Polonia şi a unui radar în Cehia, considerându-l drept o ameninţare la adresa securităţii sale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite