Musulmanii de rând nu urăsc America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un vast studiu realizat în lumea musulmană contrazice percepţia Occidentului asupra Islamului. Religia musulmană nu are nimic în comun cu extremismul şi cu antiamericanismul, relevă

Un vast studiu realizat în lumea musulmană contrazice percepţia Occidentului asupra Islamului. Religia musulmană nu are nimic în comun cu extremismul şi cu antiamericanismul, relevă ancheta, realizată timp şase ani în 40 de ţări musulmane din Africa, Asia, Europa şi Orientul Mijlociu.

Studiul a fost demarat de Institutul Gallup la scurt timp după atentatele din 11 septembrie 2001, când preşedintele George Bush s-a întrebat retoric: "Pentru ce ne urăsc?". "Urăsc libertăţile noastre, libertatea religiei, libertatea cuvântului, libertatea de a vota, de a nu fi de acord unii cu alţii", a sugerat atunci Bush.

Contrar acestei interpretări, ancheta - efectuată pe un eşantion reprezentativ din 1,3 miliarde de musulmani în lume - arată că majoritatea acestora admiră de fapt Occidentul pentru democraţia sa, pentru libertăţile sale şi pentru progresele tehnologice. Ceea ce nu le place este să li se impună cutumele occidentale, afirmă studiul, care arată că numai 7% din musulmani sunt radicali. Aceştia nu sunt mai religioşi decât moderaţii şi nici mai afectaţi de sărăcie.

Dimpotrivă, radicalii "sunt adesea mai educaţi, au un loc de muncă mai bun şi sunt chiar mai optimişti faţă de viitor decât marea masă a musulmanilor", a explicat John Esposito, profesor de studii islamice la Universitatea Georgetown din Washington DC.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite