Musharraf a pierdut la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă opoziţia va obţine peste două treimi din voturi, l-ar putea demite democratic pe actualul preşedinte, ce a preluat puterea în urma unei lovituri de stat. Opoziţia pakistaneză a

Dacă opoziţia va obţine peste două treimi din voturi, l-ar putea demite democratic pe actualul preşedinte, ce a preluat puterea în urma unei lovituri de stat.

Opoziţia pakistaneză a câştigat alegerile parlamentare şi provinciale organizate luni de Islamabad, cu o întârziere de mai bine de o lună. Partidul care îl susţine pe preşedintele Pervez Musharraf, Liga Musulmană, şi-a recunoscut înfrângerea şi a confirmat victoria Partidului Poporului Pakistanez şi a Ligii lui Nawaz Sharif. Dacă opoziţia va obţine peste două treimi din voturi, ar putea să îl demită pe Musharraf.

Partidul Poporului Pakistanez, condus până în decembrie de fostul premier Benazir Bhutto, şi formaţiunea politică Liga lui Nawaz Sharif au obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare şi provinciale organizate duminică în Pakistan, relevă primele estimări neoficiale date publicităţii de presa de la Islamabad.

Liga Musulmană (Qaid-e-Azam), partidul aflat în prezent la guvernare, şi care îl susţine pe preşedintele Pervez Musharraf, este marele perdant al alegerilor. Scrutinul ar putea aduce o schimbare majoră în politica pakistaneză: dacă opoziţia câştigă peste două treimi din voturi, l-ar putea chiar demite pe preşedintele Pervez Musharraf.

Nu este exclusă însă nicio înţelegere între actuala putere şi opoziţie. În orice caz, analiştii interpretează acest vot drept unul îndreptat împotriva lui Musharraf, ce a venit la putere în urmă cu zece ani, în urma unei lovituri de stat. Liga Musulmană a anunţat deja, prin vocea purtătorului de cuvânt, că îşi recunoaşte înfrângerea la cele două scrutine separate.


"Alegătorii au dat verdictul şi în calitate de democraţi îl vom accepta", a declarat purtătorul de cuvânt al Qaid-e-Azam. Liga Musulmană, alături de aliaţii săi tradiţionali, nu a obţinut decât 57 de locuri în Adunarea Naţională, după numărarea voturilor în 241 de circumscripţii electorale, unde au fost deja anunţate rezultatele finale. Chiar dacă partidele pro-Musharraf ar câştiga restul mandatelor, din celelalte circumscripţii, tot nu ar reuşi să atingă majoritatea necesară, de 272 de deputaţi.


Revanşa ex-premierilor


Preşedintele Pervez Musharraf a fost învins de două partide create în jurul a doi foşti premieri, pe care chiar el îi alungase din Pakistan: Benazir Bhutto, ucisă la 27 decembrie 2007, şi Nawaz Sharif. De altfel, importanţa pe care aceştia o au încă în conştiinţa populară a fost recunoscută şi de liderii Qaid-e-Azam.

"Îl felicit pe Nawaz Sharif pentru excelenta performanţă a partidului său şi îl felicit, de asemenea, şi pe Asif Ali Zardari" (văduvul lui Benazir Bhutto), a declarat Tariq Azeem, purtătorul de cuvânt al Ligii Musulmane. Nawaz Sharif a deţinut de două ori funcţia de premier (1990-1993, 1996-1999), însă a fost înlăturat de la putere printr-un puci de generalul Pervez Musharraf. Benazir Bhutto a deţinut tot de două ori funcţia de premier, între 1988-1990 şi 1993-1996.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite