Musharraf instituie starea de urgenţă în Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul a suspendat Constituţia şi alegerile de anul viitor, iar poliţia a început arestarea opozanţilor Preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a decretat sâmbătă starea de

Generalul a suspendat Constituţia şi alegerile de anul viitor, iar poliţia a început arestarea opozanţilor

Preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a decretat sâmbătă starea de urgenţă. Într-o alocuţiune televizată, şeful statului a declarat că a luat această decizie deoarece terorismul şi extremismul au atins un punct culminant, iar suveranitatea ţării este în joc.

Instaurarea acestei măsuri intervine în condiţiile în care Curtea Supremă era pe punctul de a-şi anunţa decizia în legătură cu validitatea participării generalului Musharraf la alegerile prezidenţiale din 6 octombrie.

"Pakistanul a ajuns într-un punct periculos şi traversează o criză internă. Terorismul şi extremismul sunt la apogeul lor", a afirmat Musharraf, evocând ultimul val de atentate sinucigaşe din Pakistan, soldate cu 420 de morţi, din luna iulie până în prezent. Totodată, el s-a plâns de paralizarea activităţii guvernului, provocată de ingerinţele judiciare ale unei Curţi Supreme ostile. De altfel, Curtea Supremă a ordonat suspendarea stării de urgenţă.

Drept răspuns, guvernul l-a înlocuit pe preşedintele Curţii, Iftikhar Chaudry, care a mai fost suspendat şi pe 9 martie, pentru a fi reinstalat după ample manifestanţii de sprijin în întreaga ţară. Potrivit ordinului prezidenţial, Constituţia a fost suspendată şi au fost impuse restricţii presei. Orice comentariu defăimător la adresa preşedintelui, guvernului sau forţelor armate este interzis.

Comunicaţiile telefonice mobile şi terestre, precum şi transmisia anumitor posturi private de televiziune au fost întrerupte în primele ore după anunţarea stării de urgenţă. De asemenea, a fost suspendată organizarea alegerilor legislative din 2008. Premierul Shaukat Aziz a declarat că parlamentul ar putea amâna data alegerilor cu un an.

Mai mulţi opozanţi au fost arestaţi

În Islamabad, poliţia a ridicat baricade şi garduri de sârmă ghimpată pe drumurile care duc spre parlament, Palatul prezidenţial şi Curtea Supremă. Autorităţile au procedat la un val de arestări. Imran Khan, fosta vedetă a cricketului, devenit unul dintre cei mai înverşunaţi opozanţi ai lui Musharraf, a fost consemnat la domiciliu, dar a reuşit să fugă.

CNN, care citează surse din poliţie, susţine că există o listă de 1.500 de persoane care urmează să fie arestate. Până ieri, fuseseră reţinuţi deja 500 de oameni, printre care mai multe personalităţi ale opoziţiei şi judecători.

Fostul premier Benazir Bhutto, care negocia cu Musharraf o împărţire a puterii, a revenit sâmbătă la Karachi de la Dubai şi a denunţat o reîntoarcere "la un regim dictatorial". După ce a fost nevoită să aştepte mai multe ore la aeroport, Bhutto a primit acordul de a pleca spre locuinţa sa, sub o puternică escortă poliţienească.

SUA şi CE, îngrijorate

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că SUA nu vor suspenda acordul militar acordat Pakistanului, în ciuda "decepţiei" provocate de Pervez Musharraf, care promisese că va organiza alegeri în ianuarie şi va renunţa la conducerea armatei înainte de a depune din nou jurământul prezidenţial. Comisia Europeană a solicitat "o întoarcere rapidă la democraţie".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite