Murdoch l-a luat pe „nu“ în braţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mogulul media susţine că nu era la curent cu ce se întâmpla la „News of the World“. Moartea jurnalistului Hoare a picat la momentul nepotrivit. Scotland Yard a angajat la biroul de presă 10 persoane care au lucrat pentru imperiul media condus de Rupert Murdoch.

„Recunoaşteţi că sunteţi în cele din urmă vinovat de acest fiasco?", a fost una dintre întrebările puse de parlamentarii britanici lui Rupert Murdoch, audiat alături de fiul său, James. „Nu. De vină sunt oamenii în care am avut încredere şi i-am pus să conducă" publicaţiile, a fost răspunsul prompt al magnatului australian, care a precizat totuşi că niciodată nu s-a simţit „mai umilit" ca ieri. Pe ­parcursul audierii, Rupert Murdoch (80 de ani) a jucat cartea neştiutorului. A susţinut că nu era la curent nici măcar cu mărturia fostei directoare a News International, divizia britanică a News Corporation, Rebekah Brooks, care în 2003 a recunoscut în faţa parlamentarilor că a plătit poliţişti în schimbul informaţiilor primite.

La două dintre întrebări, Rupert i-a direcţionat pe parlamentari către fiul său, afirmând că acesta poate să răspundă. Murdoch a motivat că firma sa are în jur de 53.000 de angajaţi, astfel că îi este greu să urmărească activitatea tuturor. El a explicat că discută foarte puţin cu editorii săi, de aceea nu a fost informat nici măcar atunci când „News of the ­World" a plătit despăgubiri uriaşe unor persoane ale căror telefoane au fost ascultate de jurnalişti. Referitor la acuzaţiile privind interceptarea rudelor victimelor de la World Trade Center, Murdoch a precizat că nu există nicio dovadă în acest sens. Tot ieri urma să aibă loc audierea lui Rebekah Brooks.

Sacrificarea fiului?

Chiar dacă a fost o strategie pusă la cale de avocaţi, faptul că Rupert Murdoch l-a lăsat pe fiul său să răspundă la unele întrebări în locul lui a realimentat speculaţiile privind înlăturarea lui James Murdoch, director executiv al operaţiunilor din Europa şi Asia ale News Corporation. Potrivit unor surse din cadrul companiei, Murdoch vrea să o promoveze pe fiica sa, Elisabeth (42 de ani), în încercarea de a spăla imaginea imperiului. Elisabeth, care conduce postul Shine TV, se află momentan în vacanţă, departe de scandal.

O moarte nepotrivită

Decesul lui Sean Hoare, fost jurnalist la „The Sun" şi „News of the World", a picat într-un moment cât se poate de nepotrivit. Comunicatul poliţiei a fost cât se poate de laconic: „Un deces neexplicat, dar nu suspect". Ieri urma să aibă loc autopsia. Potrivit „The Independent", bărbatul, în vârstă de 47 de ani, s-ar fi rănit grav la nas şi la un picior săptămâna trecută, în timp ce pregătea o petrecere pentru copii.

Deocamdată, nu se ştie dacă poliţia a reuşit să-l interogheze, sau dacă Hoare a dus cu el în mormânt o mulţime de secrete privind modul de lucru de la tabloidele lui Murdoch. Luni seara, poliţiştii au luat mai multe hârtii, DVD-uri, un laptop şi alte dovezi din casa lui Hoare. Un vecin a declarat pentru „Daily Mail" că fostul jurnalist devenise paranoic şi se temea pentru viaţa sa. „Vorbea despre cineva de la guvern care va veni după el. M-ar rugat să nu spun că este acasă, dacă va fi căutat", a povestit vecinul.

Paul Stephenson, fostul director al Scotland Yard, a declarat ieri, în faţa comisiei parlamentare de anchetă, că zece dintre cei 45 de oameni care lucrează la biroul de presă şi de relaţii publice al poliţiei, au fost anterior angajaţi ai News International. Stephenson, care a demisionat pe fondul criticilor privind angajarea fostului redactor-şef adjunct de la „News of The ­World", Neil Wallis, la Scotland Yard, a mai mărturisit că un consilier al lui Cameron i-a cerut să-i ascundă premierului această angajare.

Pe de altă parte, Paul Stephenson a refuzat să-şi ceară scuze pentru faptul că a acceptat să stea gratis la un centru spa de lux, la invitaţia aceluiaşi Neil Wallis. Fostul şef al poliţiei a recunoscut în faţa parlamentarilor că a luat masa de cel puţin 18 ori cu angajaţi ai „News of the World" şi de opt ori cu Wallis, în decurs de opt ani. Paul Yates, cel de-al doilea oficial de rang înalt care şi-a dat demisia de la Scotland Yard, a precizat că oficialul în cauză este Ed Llewelyn, şeful de cabinet al lui Cameron. Înainte de audieri, presa britanică a scris că Yates ar fi demisionat din cauza faptului că a ajutat-o pe Amy Wallis, fiica lui Neil Wallis, să se angajeze la Scotland Yard.

Credibilitate pierdută

Doi dintre cei nouă membri independenţi ai Consiliului director şi-au exprimat nemulţumirea faţă de extinderea scandalului interceptărilor telefonice şi faţă de modul în care Rupert Murdoch a reacţionat. Dacă problemele ridicate de ei vor avea ecou şi la ceilalţi membri este greu de preconizat. Însă disensiunile în cadrul concernului riscă să se adâncească. „Coaja de invulnerabilitate cu care Rupert Murdoch s-a înconjurat s-a spart. Credibilitatea lui şi a companiei sunt la stadiul de hemoragie", spune James Post, profesor la Boston University School of Management, citat de Bloomberg.

 „Atac" la „The Sun"

Grupul de hackeri LulzSec a piratat ieri mai multe ­site-uri ale News Corporation şi a anunţat în mod fals moartea lui Murdoch. „Rupert Murdoch, controversatul magnat media, a fost găsit mort, ­potrivit unor informaţii, în grădina sa", a fost postat ieri pe prima pagină a tabloidului.

Războiul publicaţiilor

Publicaţiile britanice, în frunte cu „The Guardian", au declanşat şi ele un război la adresa trustului lui Murdoch. Publicaţiile din cadrul News Corporation nu s-au lăsat mai prejos şi au replicat. După ce şi-a pus cenuşă în cap pentru că a preluat informaţii din tabloidul închis, „The Guardian" critică tipul de jurnalism practicat de oamenii australianului. „The New York Times" a reproşat „Wall Street Journal" că a început să practice un jurnalism economic „mai puţin sofisticat" după ce a fost preluat de News Corporation. „Wall Street Journal" a publicat ieri mai multe materiale în care îşi apăra patronul.

„Eram plătit să mă droghez cu starurile rock"

Interceptări telefonice, arestări, audieri, declaraţii mincinoase sub jurământ. Şi acum, o moarte cel puţin suspectă. Scandalul „News of the World" are toate ingredientele unei producţii cinematografice hollywoodiene de succes. Sean Hoare (foto), fost jurnalist la „The Sun" şi „News of the World", a fost găsit mort în locuinţa sa din Watford. Deocamdată, poliţia a calificat decesul ca fiind „neexplicat, dar nu suspect". După ce a fost concediat din cauza consumului de droguri şi băutură, Hoare a fost primul care l-a dat în vileag pe fostul redactor-şef de la „News of the World", Andy Coulson, ajuns apoi consilier pe comunicare al premierului David Cameron.

Hoare declara anul trecut, într-un interviu acordat anul trecut cotidianului „The New York Times", că Andy nu numai că era la curent cu practicile prea puţin ortodoxe ale jurnaliştilor, dar le şi încuraja. „Andy mi-a cerut să ascult telefoane. Minte când spune că nu era la curent cu aceste practici", declara Hoare. Acesta mai afirma că ascultarea telefoanelor şi spargerea e-mailurilor sunt fenomene „endemice" în jurnalism. Hoare dădea vina pentru problemele sale cu drogul şi băutura pe modul de lucru din redacţie. „Eram plătit să mă droghez cu starurile rock, să iau fel şi fel de pilule, cocaină împreună cu ele". După ce a fost concediat, Hoare a petrecut mai mult timp în clinici de dezalcoolizare, dar nu a reuşit să-şi revină.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite