El Mundo: "Guvernul României accelerează finalul erei Băsescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Parlamentul României a iniţiat procesul pentru revocarea mandatului preşedintelui Traian Băsescu pentru încălcarea Constituţiei, care va fi dezbătut şi supus la vot mâine", scrie El Mundo, într-un articol cu titul: "Guvernul României grăbeşte finalul erei Băsescu".

Încălcarea separării puterilor în Stat, uzurparea rolului primului ministru şi a atribuţiilor sale, nerespectarea rolului constituţional de mediator între instituţii. Acestea sunt doar trei din cele şapte puncte invocate în Parlament de coaliţia guvernamentală Uniunea Social Liberală (USL) - dintre socialdemocraţi şi liberali - pentru revocarea din funcţie a preşedintelui de centru-dreapta, care şi-ar termina al doilea şi cel din urmă mandat în 2014", continuă cotidianul de dreapta spaniol.

"Procesul pentru destituirea lui Băsescu a început astăzi cu lecturarea în faţa Parlamentului a argumentelor contra şefului Statului şi va continua vineri cu votarea textului revocării de către cele două Camere parlamentului. Cel mai probabil USL va face uz de majoritatea sa din Parlament, iar destituirea lui Băsescu va fi decisă de cetăţeni într-un referendum, care ar putea avea loc pe 15 sau 22 iulie", explică El Mundo.

În continuare, publicaţia spaniolă aminteşte că Tribunalul Constituţional trebuie să dea până mâine o declaraţie consultativă cu privire la validitatea argumentelor revocării.

"În intervenţia sa din plen, preşedintele Băsescu a acuzat USL că vrea să controleze Justiţia şi toate instituţiile statului. Băsescu a declarat că aceeaşi coaliţie guvernamentală vrea să evite trecerea la un Parlament unicameral şi reducerea numărului de deputaţi.

Citește aici articolul integral adevarul.es

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite