Hosni Mubarak este în comă profundă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak este în comă în spitalul unui penitenciar din Cairo, anunţă Ministerul egiptean de Interne, citat de CNN

UPDATE 16.25

"Hosni Mubarak este în comă profundă. Fiii lui, Gamal şi Alaa, au cerut să poată sta cu tatăl lor şi cererea a fost acceptată", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului egiptean de Interne.

"Starea sa de sănătate s-a deteriorat după condamnarea la închisoare pe viaţă", precizează oficialul citat.

Gamal şi Alaa Mubarak sunt oricum în detenţie, fiind acuzaţi de fraude şi spălare de bani.

Hosni Mubarak a fost resuscitat de două ori în cursul zilei de luni, după două stopuri cardiace, afirmaseră surse citate de AFP. "Inima lui Mubarak s-a oprit de două ori. Medicii au fost nevoiţi să îl resusciteze. Uneori este inconştient, alteori este conştient; refuză să mănânce", adaugă o sursă de la penitenciarul unde fostul preşedinte este deţinut.

Luni dimineaţă, o sursă din cadrul Ministerului de Interne declara că Hosni Mubarak, în vârstă de 84 de ani, este într-o stare "critică, dar stabilă".

Potrivit AP, fostul preşedinte îşi pierde din când în când cunoştinţa, iar autorităţile egiptene i-au permis soţiei sale, Suzanne Mubarak, şi celor două nurori, să-l viziteze în închisoarea Torah din Cairo, în condiţiile în care zvonurile despre moartea sa se răspândesc rapid.

Autorităţile analizează totodată posibilitatea de a-l transfera pe fostul preşedinte din închisoarea din sudul Cairo, unde a fost dus după ce şi-a primit sentinţa de închisoare pe viaţă, la 2 iunie, la un spital din capitală.

Starea lui Mubarak este "critică, dar stabilă", a declarat sursa citată sub protecţia anonimatului, precizând că de la sosirea la închisoarea Tora, acesta suferea de depresie puternică, dificultăţi respiratorii şi hipertensiune şi a fost plasat într-o secţie medicală.

Mubarak a fost condamnat la închisaore pe viaţă pentru reprimarea revoltei împotriva regimului său la începutul anului 2011, soldată cu 850 de morţi.

Tribunalul nu l-a acuzat că ar fi direct responsabil, ci că nu a dat dispoziţiile necesare pentru a preveni aceste decese. Acuzaţiile de corupţie împotriva sa şi a celor doi fii ai săi, Gamal şi Alaa, nu au fost reţinute.

Şase oficiali din cadrul serviciilor de securitate ale regimului Mubarak au fost de asemenea achitaţi, intensificând sentimentul multora dintre egipteni că procesul a fost foarte blând şi a evitat foarte multe probleme importante.

Acest proces a avut loc între două tururi prezidenţiale, care vor culmina sâmbătă şi duminică cu un duel între candidatul Fraţilor Musulmani, Mohammed Morsi, şi ultimul premier al lui Mubarak, Ahmad Shafiq.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite